Expertul Unity Health Toronto, Prabhat Jha, a subliniat eficiența renunțării la fumat în reducerea riscului de deces, beneficiile vizibile apărând rapid. După renunțarea la fumat, organismul nu revine imediat la starea de dinainte de fumat.
Studii recente au arătat că fumatul are efecte de durată asupra sănătății noastre, în special asupra imunității. Cercetările publicate în revista Nature au arătat că fumatul lasă o amprentă persistentă asupra imunității adaptative, mecanismul de apărare al organismului împotriva infecțiilor.
Această constatare subliniază importanța renunțării la fumat pentru a îmbunătăți starea generală de sănătate.
Influența fumatului asupra sănătății a fost evidențiată și mai mult într-un studiu de cohortă condus de biologul Violaine Saint-André, care a subliniat impactul semnificativ al fumatului în comparație cu alți factori, cum ar fi somnul și nivelul de activitate fizică.
În timp ce organismul se poate reface după renunțarea la fumat, consecințele pe termen lung ale variațiilor imunitare sunt încă incerte și pot afecta riscul de infecții, cancere sau boli autoimune.
Un alt studiu a analizat datele provenite de la milioane de persoane din diferite țări pentru a determina riscurile de sănătate care persistă după renunțarea la fumat. Rezultatele au arătat că foștii fumători au avut nevoie de un deceniu de viață fără fumat pentru a ajunge la o speranță de viață similară cu cea a celor care nu au fumat niciodată.
Acest lucru subliniază importanța renunțării la fumat pentru îmbunătățirea rezultatelor generale în materie de sănătate pe termen lung.