O marmelada de calitate poate fi nu doar un desert gustos, dar si un produs sanatos. Din pacate, nu toata marmelada care se vinde in magazine corespunde criteriilor care sa o incadreze in categoria alimentelor "folositoare".
Marmelada poate fi compusa din gelatina, pectina, fructe, etc. In cele mai multe dintre cazuri, marmelada este pregatita din pectina, care are un efect pozitiv asupra organismului uman.
In Marea Britanie, spre exemplu, la micul dejun se consuma putina marmelada de portocale. "Marmelada apara organismul de materiale grele, de la antibiotice, colesterina, elimina toxinele din organism, ceea ce ajuta la o buna functionare a stomacului", spun expertii.
In plus, marmelada normalizeaza si accelereaza schimbul de substante din organism, ceea ce inseamna ca acest produs poate fi inclus in aproape orice dieta alimentara.
Atentie insa, o marmelada de culoare inchisa nu este recomandata. In general, marmelada trebuie sa fie, din punctul de vederii al culorii, cat mai aproape de nuanta fructelor din care este facuta. Culorile vii arata un adaos important de coloranti si chimicale.
Nici marmelada transparenta nu este indicata: ea contine prea putine ingrediente naturale. Marmelada adevarata are un gust usor acrisor, este de culoare stearsa si are o structura intr-o singura directie.