x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă De ce trăiesc bărbații mai puțin decât femeile?

De ce trăiesc bărbații mai puțin decât femeile?

de Redacția Jurnalul    |    19 Oct 2024   •   06:40
De ce trăiesc bărbații mai puțin decât femeile?
Sursa foto: Hepta/Peste tot pe glob, femeile trăiesc mai mult decât bărbații

Peste tot pe glob, femeile trăiesc mai mult decât bărbații. Dintotdeauna! Așadar, bărbații trebuie să se împace cu gândul unei vieți mai scurte sau mai sunt posibile și răsturnări de situație?

Potrivit datelor furnizate de ONU, la nivel mondial, femeile trăiesc, în medie, cu 4,5 ani mai mult decât bărbații. Există un fenomen datorită căruia femeile câștigă detașat cursa pentru speranța de viață? Dr. Kaysar Mamun, director al Departamentului de Medicină Geriatrică al celui mai mare spital din Singapore trece în revistă aspecte care sunt fie în defavoarea bărbaților, fie în avantajul femeilor, transmite LONGEVITY Magazine.

Un factor fiziologic major constă în faptul că femeile suferă mai puțin stres oxidativ. „Este știut că stresul oxidativ generează radicali liberi, care pot duce la deteriorarea celulelor, ceea ce constituie unul dintre mecanismele de bază ale îmbătrânirii. La bărbați, daunele oxidative sunt de patru ori mai mari decât la femei, posibil din cauza nivelului mult mai scăzut de estrogen”, explică dr. Mamun.

Hormonul feminin estrogen crește colesterolul bun (HDL) și scade nivelul de colesterol rău, reducând astfel riscul femeilor de a suferi accidente vasculare cerebrale sau de a dezvolta boli de inimă și de a muri în floarea vieții. Dimpotrivă, hormonul masculin testosteron crește colesterolul rău (LDL) și reduce colesterolul bun (HDL), expunând bărbații la un risc mai mare de a suferi un accident vascular cerebral sau de a contracta boli de inimă la o vârstă mai mică decât femeile.

Cu toate acestea, în ceea ce privește speranța de viață, amprenta pe care și-o pune diferența dintre sexe se reduce odată cu trecerea timpului. Începând cu vârsta de 50 de ani, din cauza scăderii nivelului de estrogen după instalarea menopauzei, riscul femeilor de accident vascular cerebral și boli de inimă se apropie încet-încet de cel al bărbaților.

Impactul testosteronului asupra speranței de viață masculine

În timpul pubertății, bărbații au șanse de trei ori mai mari de a muri decât femeile, în principal din cauza comportamentului nesăbuit și agresiv, care poate fi asociat cu o producție mai mare de testosteron, spune dr. Mamun. Testosteronul atinge vârfuri în timpul adolescenței și începe să scadă după vârsta de 30 de ani.

Între 15 și 24 de ani, când producția de testosteron atinge vârful, există și o creștere bruscă a mortalității masculine. Cele mai frecvente cauze de deces la bărbați în această grupă de vârstă includ accidentele rutiere, violența și înecurile.

Cromozomul X suplimentar favorizează speranța de viață feminină

Un alt motiv biologic pentru care femeile trăiesc, în medie, mai mult este cromozomul X suplimentar al acestora. În timp ce bărbații au un cromozom X și un cromozom Y, femeile au doi cromozomi X. Cromozomul X conține microARN-uri importanți în reglarea sistemului imunitar al organismului.

Deoarece femeile au doi cromozomi X, chiar dacă există o mutație genetică într-un cromozom X, ele au o copie de rezervă pentru a compensa. Bărbații nu au acest beneficiu. Orice mutație genetică a cromozomului X la bărbați le poate afecta grav imunitatea împotriva tulburărilor legate de sex, cum ar fi hemofilia și distrofia musculară.

Din punct de vedere fiziologic, ultimul avantaj pe care îl dețin femeile față de bărbați este capacitatea lor mai bună de a lupta împotriva infecțiilor. „Femeile au tendința de a experimenta mai puține infecții bacteriene și virale decât bărbații pe parcursul vieții”, spune dr. Mamun.

Factorii stilului de viață ajută femeile să trăiască mai mult

Bărbații tind să fie mai competitivi și să aibă comportamente mai riscante, ceea ce poate duce la niveluri mai ridicate de stres și mortalitate, adaugă dr. Mamun. De asemenea, bărbații sunt mai predispuși să accepte locuri de muncă cu risc ridicat, care pot contribui la decesul prematur.

Ratele ridicate la capitolele fumat și consum de alcool expun bărbații, în special pe cei din grupa de vârstă 40 – 49 de ani, la un risc mai mare de accident vascular cerebral, hipertensiune arterială și boli de inimă. 

În ceea ce privește tiparele de alimentație, bărbații preferă, în general, carnea roșie și tind să consume mai puține legume și fibre alimentare. Aceste obiceiuri nutriționale sunt atașate colesterolului ridicat, bolilor de inimă și chiar cancerului. Un studiu al Școlii de Sănătate Publică a Universității Harvard a arătat că o singură porție de carne roșie neprocesată, consumată zilnic, poate crește riscul de moarte prematură cu 13%. Consumul de carne roșie crește, de asemenea, riscul de a muri din cauza bolilor de inimă cu 18% și de cancer, cu 16%.

De ce s-ar împăca bărbații cu gândul unei vieți mai scurte?

Vestea bună este că, în ceea ce privește speranța de viață, decalajul dintre sexe s-a redus în ultimii ani. „Aplicând măsuri proactive de reducere a factorilor de risc pentru bolile care pun viața în pericol, bărbații se pot aștepta să trăiască mai mult. Schimbările benefice, fie ele și simple, aduse stilului de viață și obiceiurile alimentare sănătoase pot crește, de asemenea, speranța de viață a bărbaților”, spune dr. Mamun. Așadar, domnilor, știți ce aveți de făcut!

×
Subiecte în articol: longevitatate