x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 7 beneficii ale cafelei pentru sănătate. Atenție la riscuri!

7 beneficii ale cafelei pentru sănătate. Atenție la riscuri!

de Redacția Jurnalul    |    03 Mai 2025   •   06:20
7 beneficii ale cafelei pentru sănătate. Atenție la riscuri!

Cafeaua este preferată de mulți oameni, atât pentru a se trezi dimineața, dar și .la o întâlnire cu prietenii. Este un produs natural, cu multe beneficii pentru sănătate dar și cu riscuri.

Potrivit specialiștilor, consumul de cafea ar trebui limitat la 4 cești pe zi, fără zahăr.

Semne că trebuie să renunți la cafea

Unii oameni se pot confrunta cu agitație, tulburări de somn, bătăi neregulate ale inimii, anxietate, probleme digestive și chiar amețeli din cauza consumului excesiv de cafea. 

Beneficiile cafelei asupra sănătății

Consumul moderat de cafea are mai multe beneficii, susținute de cercetări științifice.

Stimularea creierului

Cofeina blochează adenozina, substanță chimică responsabilă de inducerea somnolenței. Aceasta crește activitatea neuronală și nivelul de dopamină, ceea ce duce la îmbunătățirea memoriei pe termen scurt, creșterea nivelului de energie, timp de reacție mai rapid și o capacitate mai bună de concentrare. 

Performanță fizică

Cofeina stimulează sistemul nervos și sporește nivelul de adrenalină din sânge. Toodaă, mobilizează grăsimile din țesutul adipos pentru a fi folosite ca sursă de energie, ceea ce crește rezistența fizică, întârzie senzația de oboseală și îmbunătățește performanța la efort intens

Boli neurodegenerative

Studiile arată că persoanele care beau cafea au un risc mai scăzut de a dezvolta boala Alzheimer (cu până la 65%) și boala Parkinson (cu până la 30-60%). Antioxidanții și cofeina au un rol protector asupra neuronilor, reducând inflamația cerebrală și acumularea de plăci beta-amiloide.

Diabet de tip 2

Consumul regulat de cafea, inclusiv decofeinizată, este asociat cu un risc redus de diabet de tip 2 prin îmbunătățirea sensibilității la insulină, reducerea stresului oxidativ și efecte antiinflamatoare. Unele studii au arătat o reducere de 6-7% a riscului pentru fiecare ceașcă de cafea consumată zilnic.

Antioxidant

Cafeaua conține antioxidanți, precum acidul clorogenic. Aceștia combat radicalii liberi, reduc stresul oxidativ și au un rol important în prevenirea îmbătrânirii celulare și a anumitor boli cronice.

Stare de bine

Cofeina stimulează eliberarea de neurotransmițători, precum dopamina, serotonina și noradrenalina. Aceștia au un efect pozitiv asupra stării de spirit. Cafeaua poate reduce riscul de depresie și chiar de sinucidere.

Protecție hepatică

Consumul de cafea este legat de o reducere semnificativă a riscului de ficat gras non-alcoolic, ciroză hepatică (inclusiv la consumatorii de alcool) și cancer hepatic. Antioxidanții și alte substanțe bioactive din cafea protejează celulele hepatice și reduc inflamația, potrivit dcnews.ro.

×
Subiecte în articol: cafea