x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 7 beneficii importante ale tincturii de propolis asupra sănătății

7 beneficii importante ale tincturii de propolis asupra sănătății

de Redacția Jurnalul    |    26 Oct 2023   •   19:30
7 beneficii importante ale tincturii de propolis asupra sănătății
Sursa foto: Hepta

Tinctura de propolis are proprietăți medicinale astfel că aduce multe beneficii asupra sănătății.

Propolisul este  un produs natural de origine apicolă, ce conține uleiuri esențiale, vitamine și alți compuși organici. Albinele îl produc din rășini și seva colectată din foioase și alte plante. În stup, rășinile se combină cu ceară, enzime și miere. Amestecul rezultat este depozitat în stup întrucât are o mulțime de întrebuințări, inclusiv sterilizarea și dezinfecția coloniei.

În scopuri comerciale, propolisul se  extrage cu ajutorul unui solvent, un tip de alcool din cereale. Extracția se realizează prin dizolvarea propolisului colectat în solvent și apoi strecurarea soluției. Când se procedează astfel, materialul inert se îndepărtează din sursa de propolis și, în același timp, se păstrează compușii din care se obțin bactericidele.

Beneficiile tincturii de propolis:

1. Antifungic

Terpenoizii reprezintă compuși aromatici cu proprietăți antifungice puternice care stimulează activitatea antimicrobiană. Prezența lor în extractele naturale contribuie la diminuarea inflamației și la creșterea nivelului de energie.

2. Antioxidant

Antioxidanții au rolul de a scădea riscul de dezvoltare a unor afecțiuni cronice, cum cunt bolile cardiovasculare sau cancerul. Flavonoidele prezente în propolis pot contribui la protejarea celulelor organismului împotriva daunelor oxidative care pot cauza afecțiuni. Aceste substanțe luptă împotriva radicalilor liberi, adică a moleculelor instabile, care pot provoca stres oxidativ.

3. Antiseptic

Propolisul este  bogat în acizi fenolici și polifenoli, care acționează ca agenți antiseptici. Acești compuși conferă extractului de propolis o proprietate antibiotică naturală, protejând sistemul imunitar și acționând împotriva microorganismelor.

4. Antibiotic natural

Tinctura de propolis poate avea proprietăți antibiotice. Poate exista o activitate sinergică între unele antibiotice și propolis. 

5. Anticancerigen

Antioxidanții din propolis pot fi foarte eficienți în reducerea riscului de a dezvolta cancer, potrivit WebMD. Pot ajuta la reducerea proliferării cancerului și la îmbunățirea răspunsului sistemului imunitar la celulele canceroase.

6. Reacții enzimatice

Conține un amestec de secreții salivare și enzimatice, secretate de albine, conform HoneyGreen, citat de dcnews.ro. Acestea pot accelera diferite reacții enzimatice și favorizează metabolismul celulelor, circulația sângelui și formarea fibrelor de colagen.

7. Sănătatea orală și dentară

Extractul de propolis este utilizat în mare măsură în apa de gură și paste de dinți. previne placa bacteriană supragingivală și cariile. Totodată, tratează gingivita, parodontita și stomatita.

8. Imunitate

Propolisul este un compus puternic și unul dintre cei mai eficienți agenți de imunomodulare. Activitățile antimicrobiene ale propolisului au loc printr-o acțiune directă asupra microorganismelor și indirect prin stimularea sistemului imunitar.

×