x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Atenţie la anorexia şi bulimia la copii!

Atenţie la anorexia şi bulimia la copii!

de Magda Marincovici    |    09 Aug 2011   •   21:00
Atenţie la anorexia şi bulimia la copii!

Adolescentii care prezinta manifestari bulimanorexice au nevoie de consiliere psihote­rapeutica. Prin aceasta terapie se urmareste depistarea cauzelor care au generat tulburarile de comportament alimentar. Numai astfel se pot stabili solutii eficiente

98 de copii intre 5 si 9 ani din Marea Britanie au fost spitalizati in ultimii trei ani din cauza tulburarilor de comportament alimentar de tipul anore­xiei. Alarmant este ca doar in ulti­mul an, numarul copiilor sub 9 ani care au avut nevoie de ingrijiri me­dicale din cauza dezechilibrelor alimentare s-a dublat. Aceste cifre care releva un periculos fenomen sunt comunicate de autoritatea sanitara britanica NHS.

Suntem obisnuiti ca sa intalnim anorexia in special la adolescente. La aceasta categorie de populatie se observa tulburari de comportament alimentar, caracterizate prin pierderi excesive in greutate, asociate cu simptome psihice. Ano­rexia este o boala tipic feminin: din zece persoane su­fe­rinde de anore­xie, noua sunt fe­mei. To­tusi, in ultima vre­me exista o ten­dinta de acelasi tip si printre ado­les­centi.

In majoritatea ca­zurilor, boala de­bu­teaza la varste intre 12 si 20 de ani, dar chiar si la 10 ani. Din pacate, statisticile NHS citate de presa britanica nu sunt complete, de­oa­rece nu toate uni­ta­tile medicale au fost dispuse sa comunice propriile date.

Anorexia consta in refuzul sistematic de a manca pentru a nu lua in greutate. Multi psihologi explica frecventa acestei boli mai ales in randul adolescentelor prin modelele promovate de unele reviste care consacra multe pagini unor fotomodele sau actrite care se lauda cu siluetele lor bolnavicioase.

Nimic nu te face sa te simti mai bine ca atunci cand slabesti, este deviza lui Kate Moss declarata intr-un interviu. Aceste cuvinte puteau foarte bine sa nu fie luate in seama daca nu erau rostite de Kate Moss, superstar, cu o mare influenta in lumea modei, supranumita "Crenguta". De altfel, acest slogan este foarte prezent pe site-urile proa­no­rexie cu scopul de a incuraja tinerele sa nu manance.

Kate Moss este intr-adevar o "Crenguta" de numai 48 de kilograme la o inaltime de 1,69 m. Potrivit lui Susan Ringwood, directoarea generala a organizatiei bri­tanice B-eat care lupta contra de­zechilibrelor alimentare, citata recent de Daily Mail, "fetele sunt atat de spe­riate de propria pubertate si de noile curburi, incat ele incearca cu orice pret sa-si pastreze acelasi corp din copilarie".

Anorexia este un dezechilibru al comportamentului alimentar, din aceeasi categorie facand parte si bulimia. Daca anorexia se manifesta prin perioade indelungate de infometare, in cazul bulimiei are loc un exces de alimente, urmat de voma provocata. La unele persoane pot astfel aparea simptome din ambele dereglari ale comportamentului alimentar, caz in care se vorbeste despre bulimarexie (sau bulimanorexie).

×
Subiecte în articol: anorexie