Planta care înlocuieşte cafeaua, curăță ficatul şi îmbunătățește starea de spirit
Dacă vrei să înlocuiești cafeaua dar să menții efectele energizante ale acesteia, poți opta pentru cicoare. Această plantă este cultivată de secole și folosită în medicina naturistă.
Totodată, are culoare și gust assemănătoare cafelei.
Iată beneficiile cicoarei asupra sănătății:
1. Afecțiuni renale, digestive, hepato-biliare - Consumul regulat de băuturi pe bază de cicoare protejează celulele tractului digestiv de diverși factori dăunători și previne dezvoltarea proceselor tumorale. Cicoarea oferă energie şi îmbunătățește starea de spirit. Cu toate acestea, are un efect calmant.. Vitaminele B1, B2 și triterpenele ajută la transformarea alimentelor în energie, descompunerea grăsimilor și accelerarea proceselor metabolice, favorizând pierderea în greutate.
2. Digestie și constipație - Cicoarea curăță sângele și ficatul, reglează nivelul glicemiei, fiind recomandată în diabet și obezitate. De asemenea, îmbunătăţeşte digestia şi reduce constipaţia, omoară paraziții intestinali. Totodată, reduce cantitatea de colesterol LDL şi trigliceridele.
3. Stimulează producția de bilă
4. Fortifica sistemul imunitar
5.Antibacterian şi antifungic
6. Reduce ritmul cardiac şi combate tahicardia
Valori nutriționale 60 g de cicoare
- Calorii: 44
- Proteine: 0,8 g
- Carbohidrati: 10,5 g
- Fibre: 0,9 g
- Vitamina B6: 7% din doza zilnica recomandata
- Vitamina C: 5% din doza zilnica recomandata
- Acid folic: 3% din doza zilnica recomandata
Mod de preparare
Rădăcina de cicoare se scoate din pământ, se spală, se usucă, se mărunțește şi apoi se coace la cuptor. Pulberea obținută se fierbe, exact ca şi cafeaua.
Contraindicații
Persoanele alergice la polenul de mesteacăn pot avea alergie şi la cicoare.
Cicoarea nu este recomandată femeilor însărcinate deoarece poate declanșa sângerări sau chiar avort spontan.