x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Beneficiile dușului cu apă rece asupra organismului. Stimulează imunitatea, combate depresia, reduce durerile musculare

Beneficiile dușului cu apă rece asupra organismului. Stimulează imunitatea, combate depresia, reduce durerile musculare

de Redacția Jurnalul    |    18 Iul 2023   •   19:00
Beneficiile dușului cu apă rece asupra organismului. Stimulează imunitatea, combate depresia, reduce durerile musculare

Dușul cu apă rece este benefic pentru sănătate indiferent de anotimp însă pe timp de caniculă acesta este chiar recomandat.

Dușul alternativ, cu apă caldă și rece, ne ajută să ne menținem imunitatea organismului și să ne ținem departe de gripe și viroze, dar apa rece are și efect de recuperare și vindecare, mai ales după efort fizic.

Deși cercetările nu au ajuns la o concluzie privind efectele clare asupra corpului nostru, efectele constatate de-a lungul timpului sunt destul de multe. 

1. Stimulează imunitatea

Așa cum am scris mai sus, dușurile cu apă rece și caldă ne protejează de răceli. Șocul provocat de apa rece pe piele stimulează circulația sângelui și luptă astfel cu infecțiile. Un studiu realizat în Olanda arată că persoanele care au făcut aceste dușuri alternative timp de 30, 60 sau 90 de secunde pentru o perioadă de 90 de zile au spus că s-au îmbolnăvit mai greu decât cei care nu au apelat la această soluție. 

2. Combate depresia

Puținele cercetări în domeniu arată unele rezultate pozitive. Un studiu clinic a concluzionat că participanții care au făcut zilnic dușuri reci, timp de mai multe luni, au semnalat scăderea simptomelor de depresie. Astfel că apa rece poate îmbunătăți starea emoțională și reduce anxietatea. 

3. Îmbunătățește circulația

Corpul începe să lupte atunci când simte apa rece și crește astfel fluxul sanguin care ajunge în zonele din organism care au nevoie de recuperare. Totodată, are efecte pozitive asupra diabetului și hipertensiunii arteriale. 

4. Stimulează metabolismul

Organismul consumă energie încercând să rămână cald în timpul unui duș rece, arzând astfel calorii și stimulând organismul. 

5. Reduce inflamația și previne durerile musculare

Vasele d e sânge se îngustează atunci când temperaturile sunt scăzute. Sângele devine bogat în oxigen și nutrienți. Apoi, când corpul se încălzește, vasele de sânge se dilată și elimină inflamația, o cauză a durerilor musculare care apare mai târziu după exercițiile fizice. 

6. Calmează durerea

Dușul rece ameliorează durerea prin reducerea inflamație dar și percepția creierului asupra durerii, scrie Uclahealth.org., citat d e dcnews.ro.

×
Subiecte în articol: dus apa rece duş