În Franța și Germania există culturi întinse de păpădie (care se mai numește și cicoare), folosită în scopuri medicinale dar și pentru consum.
Tulpinile proaspete de păpădie sunt de ajutor în hepatita cronică, atunci când apar dureri acute sub omoplatul drept. Se consumă circa 5-6 pe zi, în stare crudă.
Totodată, tulpinile sunt recomandate şi diabeticilor care ar trebui să mănânce 10 plante pe zi, în perioada în care păpădia este înflorită. Gustul este uşor amărui la început, asemănător cu cel al andivelor. Persoanele bolnavicioase, care se simt obosite, ar trebui să facă câte o cură de 14 zile cu tulpini proaspete de păpădie.
Cicoarea ajută şi în alte afecţiuni, combatând cu succes mâncărimile, eczemele şi erupţiile pielii. Curăţă stomacul de tot felul de substanţe care se elimină greu, îmbunătăţind astfel sucul gastric. Pe lângă săruri minerale, păpădia conţine substanţe curative şi de sinteză foarte importante pentru înlăturarea tulburărilor de metabolism.
Frunzele de păpădie sunt un excelent diuretic, ajutând la eliminarea apei în exces din organism şi scăzând tensiunea arterială. Din frunzele şi rădăcina de păpădie se pot face ceaiuri sau pot fi luate sub formă de capsule sau tinctură.
Datorită efectului său depurativ, cicoarea ajută şi în artrită sau reumatism, iar inflamaţiile ganglionilor se retrag dacă se ţine o cură de 3-4 săptămâni, cu tulpini proaspete. De asemenea, păpădia se foloseşte cu succes şi în icter sau afecţiuni splenice, potrivit ziarulring.ro.