x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Beneficiile porumbului dulce asupra sănătății. Protejează inima, ajută la digestie și previne cancerul

Beneficiile porumbului dulce asupra sănătății. Protejează inima, ajută la digestie și previne cancerul

de Redacția Jurnalul    |    01 Aug 2023   •   19:30
Beneficiile porumbului dulce asupra sănătății. Protejează inima, ajută la digestie și previne cancerul

Porumbul dulce este unul dintre deserturile preferate în zilele de vară dar are și multe beneficii pentru sănătate.

Consumat zilnic, acesta are efecte pozitive asupra intestinului, reduce riscurile dezvoltării bolilor de inimă, a diabetului de tip 2 și previne cancerul. 

Însă există și unele concepții greșite, potrivit cărora, porumbul dulce ar fi greu de digerat. Lucru total neadevărat deoarece este bogat în fibre insolubile. Totodată, acesta conține vitamine, minerale și antioxidanți. 

Valori nutriționale/100g

Calorii: 86 Kcal
Carbohidrați: 18,70 g
Proteine: 3,27 g
Grăsimi: 1,35 g
Fibre alimentare: 2 g
Sodiu: 15 mg
Potasiu: 270 mg
Caroten-ß: 47 µg

Beneficii aspra sănătății 

1. Fibre

Porumbul dulce conține multe fibre alimentare, ceea ce ajută la digestie, dar reduce și riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet de tip 2 și cancer intestinal. Fibrele crează senzația de sațietate, ceea ce poate ajuta la menținerea sau chiar pierderea ân greutate.

2. Sănătatea inimii

Fibrele contribuie la scăderea tensiunii arteriale și colesterolului, ceea ce previne bolile de inimă.  Un studiu arată că persoanele care consumă fibre alimentare își reduc riscul apariției afecțiunilor cardiovasculare. 

3. Antioxidanți

Porumbul dulce este bogat în vitamina C. Aceasta este  benefică împotriva apariției bolileor de inimă și a cancerului.

4. Previne diverticulita

Diverculita presupune existența mai multor afecțiuni care afectează sistemul digestiv pe termen lung. Consumul de porumb este benefic pentru sănătatea intestinului.

5. Sănătatea ochilor

Porumbul dulce conține carotenoizii luteină și zeaxantină, antioxidanți care acționează împotriva radicalilor liberi. Sunt benefice pentru sănătatea ochilor, deoarece previn deteriorarea cristalinului, ceea ce duce la apariția cataractei.

Nivelurile ridicate din sânge ale acestor carotenoide sunt benefice pentru a reduce incidența degenerescentei maculare și a cataractei.

6. Îmbunătățește memoria

Porumbul are o concentrație mare de vitamina B1, cunoscută sub numele de tiamină, necesară pentru producerea acetilcolinei în organism. Aceasta este un neurotransmițător care ajută oamenii să-și amintească informații. Un nivel bun de acetilcolină poate îmbunătăți memoria și reduce riscul bolii Alzheimer. 

Alte beneficii

Folați: Vitamina B9 sau acid folic. Este un nutrient esențial în timpul sarcinii. Porumbul conține 42 micrograme de folat.
Vitamina B6 se referă la un grup de vitamine, dintre care cea mai comună este piridoxina. Porumbul conține piridoxină care ajută împotriva depresiei, sindromului premenstrual și susţine sănătatea creierului.
Niacina, respectiv vitamina B3, este esențială pentru digestie, piele și sistemul nervos. 
Potasiul este necesar pentru reglarea tensiunii arteriale și promovează sănătatea inimii. Porumbul are 270 mg de potasiu, scrie Healthifyme.com., citat de dcnews.ro.

×