x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Beneficiile dietei mediteraneene. Ulei de măsline reduce riscul de cancer la sân cu 68%

Beneficiile dietei mediteraneene. Ulei de măsline reduce riscul de cancer la sân cu 68%

21 Noi 2015   •   14:38
Beneficiile dietei mediteraneene. Ulei de măsline reduce riscul de cancer la sân cu 68%

Dieta mediteraneană oferă numeroase beneficii, iar rezultatele cercetărilor pe această temă uimesc în fiecare zi. Medicii de la Institutul JAMA Internal Medicine au demonstrat că adoptarea unei diete mediteraneene și consumul a patru linguri de ulei de măsline în fiecare zi reduc riscul de cancer la sân cu 62%.

Potrivit www.prevention.com, cercetătorii din Spania au realizat un studiu cu ajutorul a 4000 de femei cu vârste cuprinse între 60 și 80 ani, care au fost împărțite în trei grupuri. Persoanele din primul grup au urmat o dietă mediteraneană, bogată în fructe, legume, cereale integrale, pește și legume, limitând consumul de lactate, carne roșie și dulciuri și au utilizat în mâncare aproximativ patru linguri de ulei de măsline în fiecare zi. Cel de-al doilea grup a urmat aceeași dietă mediteraneană, doar că în locul uleiului de măsline au consumat diferite tipuri de nuci. Femeilor din al treilea grup li s-a cerut să adopte o dietă săracă în grăsimi.

Cercetarea s-a derulat pe durata a șase ani, iar în acest timp 35 din cele 4000 de femei au dezvoltat cancer mamar. În cazul femeilor care au adoptat o dietă mediteraneană și au consumat cele patru linguri de ulei de măsline extra-virgin în fiecare zi s-a constat că riscul de boală s-a redus cu 62%.

De ce este uleiul de măsline atât de special? Autorii studiului susțin că cercetările anterioare au relevat că anumiți compuși din uleiul de măsline, precum antioxidanții polifenoli, distrug celulele canceroase și împiedică dezvoltarea tumorilor.

În cazul în care nu știți cum ați putea introduce cele patru linguri de ulei de măsline în meniul zilnic, specialiștii ne sfătuiesc să renunțăm la unt atunci când preparăm legume, să îl folosim pentru un plus de aromă atunci când gătim pui sau pește la cuptor și să ne asezonăm salatele. Nu uitați nici de micul dejun: ulei de măsline extra-virgin adaugă savoare iaurtului grecesc simplu sau ovăzului.
 

×