x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Cafea obișnuită sau decofeinizată? Care este cea mai bună pentru tine

Cafea obișnuită sau decofeinizată? Care este cea mai bună pentru tine

de Anastasia Paul    |    12 Oct 2024   •   10:20
Cafea obișnuită sau decofeinizată? Care este cea mai bună pentru tine

Oamenii apreciază adesea cafeaua pentru efectele sale energizante și aroma bogată și îndrăzneață. Totodată, cafeaua decofeinizată oferă căldura și experiența unei băuturi tradiționale fără efectele puternice ale cofeinei, o substanță naturală care promovează starea de veghe.

Deoarece cofeina poate declanșa nervozitate, anxietate sau tulburări de stomac, cafeaua decofeinizată poate fi o alegere perefectă pentru persoanele sensibile. Cofeina poate rămâne în organism ore întregi. Prin urmare, cafeaua decofeinizată este, de asemenea, o opțiune excelentă de după-amiază târziu sau seară, pentru a evita perturbarea somnului. În plus, decofeinizată are o aromă mai puțin robustă în comparație cu cafeaua obișnuită.

Cafeaua obișnuită și cea decofeinizată conțin ambele fitonutrienți benefici, în special polifenoli, care sunt considerați buni pentru inimă și pot preveni bolile.

Ce este cafeaua decofeinizată

Deși cafeaua decofeinizată este procesată din aceleași boabe - cel mai frecvent arabică sau robustă -,ea trece printr-un proces suplimentar de eliminare a cofeinei din boabele de cafea crudă (verde) înainte de prăjire. Prăjirea boabelor le pregătește pentru preparare și le sporește aromele naturale. Decofeinizarea poate slăbi aroma fasolei, rezultând un gust mai plat sau mai puțin robust.

În metodele tradiționale, boabele de cafea crude sunt aburite pentru a ajuta la eliberarea cofeinei. Un solvent chimic, cum ar fi acetat de etil sau diclormetan (clorură de metilen), este apoi aplicat pe boabe pentru a extrage cofeina. După aceea, boabele sunt încălzite pentru a se evapora umiditatea împreună cu solventul.

Cea mai mare parte a solventului este îndepărtat în timpul acestui proces, însă unii oameni își fac griji cu privire la potențiale reziduuri chimice. Administrația pentru Alimente și Medicamente a Statelor Unite (FDA) cere ca nivelurile de reziduuri de solvenți chimici din cafeaua decofeinizată să nu depășească 0,001%, adică mai puțin de 10 părți per milion.

O metodă alternativă este înmuierea în apă fierbinte pentru a dizolva cofeina. Această metodă este considerată mai sigură deoarece solventul nu pătrunde în boabe.

Cafea cu sau fără cofeină

Cafeaua decafeinizată conține puțină cofeină, dar în cantități  minime - de obicei nu mai mult de 0,1% din boabe (comparativ cu 1,5-2% în boabele de cafea obișnuite). Procesul de decofeinizare elimină circa 97% din cofeină.

Cafeaua obișnuită conține 72 de miligrame (mg) de cofeină per porția de 6 uncii (oz), în timp ce aceeași cantitate de cafea decofeinizată conține mai puțin de 3 miligrame de cofeină. Limita superioară pentru aportul de cofeină este de 400 de miligrame pe zi pentru a evita potențiale efecte secundare, cum ar fi:

Nervozitate
Anxietate
Inima palpitantă
Ameţeală
Insomnie
Probleme la stomac
Complicațiile mai grave pot include convulsii, halucinații și aritmii (bătăi neregulate ale inimii).

Beneficiile cafelei cu cofeină

Consumul de cantități moderate de cafea cu cofeină (2-3,5 căni pe zi) este asociat cu un risc redus de mortalitate din orice cauză, care include afecțiuni precum diabetul de tip 2, bolile de inimă, cancerul și tulburările neurologice.

Alte beneficii potențiale pot include o incidență mai scăzută a gutei, a pietrelor la rinichi și a complicațiilor hepatice. Cafeaua este, de asemenea, legată de o concentrație sporită, timpi de reacție mai rapizi și o concentrare mai bună – în primul rând datorită conținutului său de cofeină.

Riscurile consumului de cafea cu cofeină

Consumul de cafea poate fi preveni pentru majoritatea cancerelor, după cum arată mai multe studii. Cu toate acestea, poate crește riscul de cancer gastric sau colorectal.

Consumul obișnuit de cafea poate fi asociat cu simptome ale bolii de reflux gastroesofagian (GERD), cunoscută și sub numele de reflux acid cronic (pe termen lung), potrivit unor studii. Nu există suficiente dovezi definitive pentru a stabili o relație clară între consumul de cafea cu cofeină și GERD.

Beneficiile consumului de cafea fără cofeină

Cafeaua obișnuită și cea decofeinizată conțin ambele fitonutrienți benefici, inclusiv polifenoli, care sunt considerați sănătoși pentru inimă și prevenirea bolilor. Polifenolii au efecte antiinflamatorii și antioxidante, inclusiv capacitatea de a elimina substanțele nocive din organism.

Nivelurile ridicate de acid clorogenic (CGA), în special, pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă. Boabele de cafea neprăjite conțin până la 543,23 miligrame de CGA pe litru, deși creșterile intensității de prăjire scad treptat conținutul.

Cafeaua decofeinizată poate reduce riscurile și complicațiile diferitelor boli fără efectele cofeinei. Acest lucru este de o importanță deosebită pentru persoanele cu sensibilitate la cofeină.

Reduce riscul de sindrom metabolic
Sindromul metabolic (MetS) este un factor de risc pentru boli de inimă. Se caracterizează printr-o combinație de tulburări metabolice, diagnosticate atunci când o persoană are trei sau mai multe din următoarele cinci afecțiuni: tensiune arterială crescută, trigliceride crescute, obezitate abdominală, niveluri crescute de zahăr din sânge și scăderea nivelului de colesterol al lipoproteinelor de înaltă densitate (HDL).

Cafeaua decofeinizată poate reduce riscul de MetS datorită nivelurilor sale de acid clorogenic. O meta-analiză recentă a examinat efectele capsulelor de extract de cafea verde (180-376 miligrame CGA) și cafelei lichide decofeinizate (510,6 miligrame CGA) asupra markerilor bolilor metabolice. Ambele forme de cafea decofeinizată au îmbunătățit tensiunea arterială, circumferința taliei, zahărul din sânge și trigliceridele timp de patru săptămâni.

Echilibrarea zahărului din sânge la persoanele cu colesterol normal.
Crește nivelul de colesterol HDL la persoanele cu colesterol normal, în special la concentrații mai mari de CGA.
Poate fi mai eficientă decât cafeaua obișnuită în reducerea tensiunii arteriale.

Dezavantajele cafelei fără cofeină

Decofeinizarea se bazează de obicei pe solvenți chimici pentru a extrage cofeina din boabele de cafea crude. În timp ce acest proces elimină eficient cofeina, poate introduce substanțe chimice nedorite care ar putea să nu beneficieze organismul.

Decofeinizarea modifică, de asemenea, compușii naturali ai aromei , diminuându-i potențialul pentru o aromă bogată și robustă atunci când este prăjită. Fără cofeină, cafeaua își pierde efectele caracteristice de ridicare a stării de spirit și de stimulare a energiei.

Cafea obișnuită versus cafea decofeinizată

Atunci când îți selectezi cafeaua, în cele din urmă se rezumă la preferințele și nevoile tale. Atât cafeaua decofeinizată, cât și cea obișnuită sunt bogate în polifenoli care luptă împotriva bolilor, inclusiv acizi clorogenici (CGA) benefici, ceea ce face fie o opțiune excelentă pentru sănătatea inimii.

Cafeaua obișnuită este cea mai bună opțiune pentru un plus de energie și un profil de aromă mai îndrăzneț și mai bogat. Cea decofeinizată oferă o alternativă caldă și satisfăcătoare pentru cei sensibili la cofeină sau pentru gestionarea condițiilor pe care cofeina le poate agrava, potrivit health.com.

×
Subiecte în articol: cafea decofeinizata