x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Castravetele – remediul perfect împotriva deshidratării

Castravetele – remediul perfect împotriva deshidratării

21 Mar 2016   •   12:27
Castravetele – remediul perfect împotriva deshidratării
Sursa foto: Szemeno/Getty Images/iStockphoto

Într-o zi călduroasă de vară, remediul perfect împotriva deshidratării nu este, așa cum v-ați putea gândi, o limonadă, ci, mai degrabă, un castravete. Această legumă plină de apă, din familia cucurbitaceelor, este foarte săracă în calorii, grăsimi, sodiu și colesterol. Castravetele se înrudește cu pepenele galben și cel verde, însă, spre deosebire de aceștia, are 95% apă și…foarte puțin zahăr. Tocmai de aceea, are multe beneficii pentru sănătate.

Combate deshidratarea. Pentru că este compus mai ales din apă cu foarte mulți electroliți importanți, castravetele este un aliment perfect de consumat vara. Îl puteți adăuga și într-un pahar cu apă, pentru a spori hidratarea.

Ajută la calmarea pielii iritate. Aplicat local, castravetele are un efect calmant și răcoritor care reduce umflăturile, iritația și inflamația. Feliile de castravete sunt deja cunoscute ca remedii pentru cearcănele de sub ochi. Aplicate pe restul pielii de pe față pot trata cu succes arsurile solare.

Menține sănătatea oaselor. Un castravete de 300 de grame conține aproximativ 22% din necesarul zilnic de vitamina K, responsabilă de absorbția caciului în oase.

Previne cancerul. La fel ca celelalte plante din familia cucurbitaceelor, castravetele conține nutrienți speciali, numiți cucurbitacine, despre care multiple studii afirmă că împiedică celulele canceroase să se înmulțească.

Potrivit Bazei Naționale de Date Nutriționale din SUA (USDA) 120 de grame de castravete crud conțin 115 grame de apă, 16 calorii, 0.8 grame de proteine, 0.2 grame de grăsimi, 2.9 grame de carbohidrați, din care 0.9 grame de fibre și 1.8 grame de zahăr. Aceeași cantitate de castravete oferă 11% din doza zilnică recomandată de vitamina K, 4% din vitamina C, potasiu și mangan și 2% din vitamina A, tiamină, ribo-flavină, B-6, acid pantotenic, calciu, fier, fosfor zinc și cupru. Castravetele conține de asemenea lignani, despre care studiile au demonstrat că pot scădea riscul de boli cardioasculare.

×
Subiecte în articol: castravete