x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Cinci beneficii ale antioxidanților pentru piele pe care trebuie să le cunoști

Cinci beneficii ale antioxidanților pentru piele pe care trebuie să le cunoști

16 Feb 2024   •   13:24
Cinci beneficii ale antioxidanților pentru piele pe care trebuie să le cunoști

Antioxidanții sunt substanțe care pot preveni sau întârzia unele tipuri de leziuni celulare, prin contracararea radicalilor liberi și a stresului oxidativ.

Stresul oxidativ apare ca parte a activităților metabolice ale organismului, dar și când acesta intră în contact cu factori de mediu dăunători, precum radiațiile ultraviolete și poluanții. Stresul oxidativ apare când nivelul radicalilor liberi - produși de organism ca reacție la presiunile mediului, când este supus unui efort fizic și când transformă alimentele în energie - este prea mare.

 

Stresul oxidativ și radicalii liberi cauzează îmbătrânirea prematură a pielii, dar și unele afecțiuni cardiovasculare, neurodegenerative și cancer.

 

Antioxidanții luptă împotriva radicalilor liberi și a stresului oxidativ și au numeroase alte beneficii pentru piele.

 

Multe alimente sunt bogate în antioxidanți, în special fructele și legumele. De asemenea, aceste substanțe se găsesc în numeroase produse cosmetice.

 

Citește în rândurile următoare care sunt principalele beneficii ale antioxidantilor asupra pielii:

Antioxidanții oferă protecție împotriva deteriorării celulare

Multe produse de îngrijire a pielii, în special cele pentru pielea matură, conțin antioxidanți. Antioxidanții trebuie să fie absorbiți de piele pentru a fi eficienți. Cât de bine sunt absorbiți depinde în mare măsură de modul în care este formulat produsul de îngrijire a pielii folosit în rutina zilnică.

 

Printre cei mai utilizați și eficienți antioxidanți se numără vitamina C, vitamina E, acidul ferulic, retinolul, coenzima Q10, niacinamida și resveratrolul.

 

Principalul rol al acestor antioxidanți este acela de a lupta împotriva radicalilor liberi, care pot provoca daune celulare și, implicit, îmbătrânirea prematură a pielii. Antioxidanții oferă protecție pielii împotriva radicalilor liberi, neutralizându-i și prevenind astfel deteriorarea pielii.

Antioxidanții combat semnele de îmbătrânire

Îmbătrânirea este un proces natural, influențat de o combinație de factori endogeni (intrinseci) și exogeni (extrinseci). Genetica, metabolismul și schimbările hormonale se numără printre factorii intrinseci. Acțiunea acestora nu poate fi prevenită. Pe de altă parte, efectele factorilor extrinseci, precum radiațiile ultraviolete, poluanții, dieta dezechilibrată, rutina incorectă de îngrijire, stresul, pot fi combătute.

 

Antioxidanții din produsele cosmetice ajută pielea să-și mențină aspectul tânăr și o protejează împotriva îmbătrânirii premature. Odată cu înaintarea în vârstă, nivelul de colagen și elastină, două proteine care oferă rezistență și elasticitate pielii, scade. Însă, producția lor scade mai rapid în urma expunerii la factori de mediu dăunători, precum radiațiile ultraviolete și poluanții.

 

De ce e nevoie de colagen pentru sanatatea pielii? În primul rând, pentru că o ajută să fie mai rezistentă, îi asigură elasticitatea și hidratarea. Când se vorbește despre îmbătrânirea pielii, de multe ori este menționat colagenul. Și asta pentru că, atunci când producția colagenului scade, pielea devine uscată, își pierde fermitatea și nivelul de hidratare se diminuează. Prin urmare, apar liniile fine și ridurile.

 

Pentru că radicalii liberi pot descompune fibrele de colagen și accelera procesul de îmbătrânire, pielea are nevoie de antioxidanți pentru a lupta împotriva acestor efecte.

 

Antioxidanții ajută la combaterea îmbătrânirii premature a pielii, diminuând riscul de apariție a liniilor fine, ridurilor și petelor pigmentare.

Antioxidanții oferă protecție împotriva daunelor cauzate de soare

Radiațiile ultraviolete sunt printre cei mai dăunători agresori ai pielii. Expunerea prelungită la soare este cauza principală pentru îmbătrânirea prematură a pielii. Acest tip de îmbătrânire poartă numele de fotoîmbătrânire.

 

Pe lângă faptul că accelerează procesul de îmbătrânire, radiațiile ultraviolete pot provoca daune grave pielii, cum ar fi arsurile solare și cancerul de piele. Antioxidanții pot oferi o protecție suplimentară împotriva razelor UV, completând eficacitatea produselor cu factor de protecție solară.

Antioxidanții reduc inflamația

Inflamația este un factor cheie în diverse probleme ale pielii, precum acneea și eczemele. Radicalii liberi, prin însăși natura lor, provoacă inflamații. Antioxidanții pot ajuta la reducerea inflamației și pot avea un efect calmant asupra pielii, ameliorând astfel roșeața și iritațiile.

 

Studiile au arătat că antioxidanții pot contribui la prevenirea unor afecțiuni ale pielii. De exemplu, mai multe cercetări au indicat că nivelurile de vitamina E erau mai scăzute la pacienții cu vitiligo, dermatită atopică și acnee. Se fac în continuare cercetări pentru a evalua cum pot fi prevenite unele afecțiuni ale pielii cu ajutorul vitaminei E.

Antioxidanții îmbunătățesc textura pielii

Datorită faptului că sprijină regenerarea celulară și au un rol important în sinteza colagenului, antioxidanții pot contribui la îmbunătățirea texturii pielii. În plus, mulți antioxidanți au proprietăți hidratante și nutritive, ajutând la menținerea unui nivel optim de hidratare a pielii. Prin urmare, pielea își păstrează luminozitatea și aspectul neted.

 

În concluzie, antioxidanții sunt necesari în menținerea sănătății pielii. Aceștia pot fi integrați în rutina zilnică de îngrijire, prin folosirea unor produse cosmetice care îi conțin, dar și în alimentația zilnică, prin consumul fructelor și legumelor.

 

Sursă foto: Freepik

×