x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Cosmeticele vs sarcina

Cosmeticele vs sarcina

de Gina Matei    |    18 Mai 2010   •   00:00
Cosmeticele vs sarcina
Sursa foto: /THINKSTOCK

În perioada sarcinii poţi să foloseşti aproape orice produs cosmetic. "Aproape orice produs, pentru că există totuşi unele restricţii", precizează Viviana Iordache, medic specialist dermatolog la Centrul Medical Miko Med. În principiu, femeile însărcinate nu vor abuza de produsele antiîmbătrânire bogate în vitamina A.



O cantitate prea mare de vitamina A absorbită de piele şi pătrunsă în organism poate provoca malformaţii ale fătului. De asemenea, specialistul nostru vă sfătuieşte să nu abuzaţi de produsele cu retinol (vitamina A ca atare aflată în cantităţi apreciabile numai în produse de origine animală). Riscul folosirii în exces: naşterea unui copil cu malformaţii. În cazul în care folosiţi produse cu retinol pentru problemele cutanate, consultaţi-vă cu medicul dumneavoastră. El va decide dacă tratamentul cu retinoizi vă poate pune în pericol sau nu sarcina.

OBLIGATORIU
În categoria produselor indispensabile se află cremele antivergeturi, care au în compoziţie vitamina E. "De cele mai multe ori, aceste creme sunt recomandate începând cu luna a cincea de sarcină", precizează specialistul nostru. Femeile nu trebuie să se aştepte la efecte miraculoase. Cremele antivergeturi nu vindecă vergeturile deja formate, ci previne apariţia acestora.

Citirea cu atenţie a etichetei este esenţială. Vă veţi asigura astfel că aţi ales o cremă fără vitamina A, dar bogată în vitamina E.

MITURI DEMONTATE
Cei mai mulţi cercetători sugerează că vopsirea părului nu este tocmai recomandată în această perioadă. "Pot să-şi vopsească părul, însă este de preferat să aleagă o vopsea cu o concentraţie mică de amoniac. Dacă este posibil, chiar fără amoniac", precizează dr Viviana Iordache.

Cremele depilatoare sau aparat? Deşi există păreri conform cărora nici una dintre aceste metode de epilare nu face bine, specialistul nostru înclină spre amândouă. Există o restricţie şi în privinţa metodelor de epilare. "Nu sunt admise epilările cu laser, pentru că nu s-au făcut studii în acest sens", completează specialistul nostru. Aşadar, pentru a evita orice problemă, se evită această metodă.

Dacă eşti adepta epilării cu ceară, eşti sfătuită să alegi epilarea cu ceară rece, în detrimentul celei calde. Căldura poate provoca o dilatare a vaselor sangvine, ceea ce conduce la apariţia varicelor.

ATENŢIE LA IGIENĂ!
Gravidele au sistemul imunitar scăzut, fiind mai expuse riscului unor afecţiuni. De aceea, sunt sfătuite să nu aleagă salonul de cosmetică la întâmplare. Dacă gravida merge să-şi facă manichiura la un salon ar fi indicat să aibă propriile instrumente. În felul acesta, evită pericolul unor infecţii provocate de sterilizarea insuficientă a instrumentarului. Şi încă un sfat: verificaţi, înainte de cumpărare, termenul de valabilitate a produselor cosmetice.

UNGHII
Ar fi bine ca femeile să spună NU unghiilor false în perioada sarcinii. Acestea afectează unghiile naturale. Efectele se vor vedea în timp, unghiile devenind mai fragile.

×
Subiecte în articol: cosmetica