Încălţămintea greoaie de iarnă este înlocuită treptat cu încălţămintea lejeră de primăvară. Faptul că picioarele nu vor mai fi ţinute ascunse, ci din ce în ce mai la vedere, ne obligă la o îngrijire deosebită.
"Acest lucru nu înseamnă că iarna trebuie să le excludem din ritualul zilnic de înfrumuseţare. Există o tendinţă de a ne îngriji picioarele doar atunci când sunt la vedere. Dar pentru picioarele neîngrijite iarna nu putem face minuni primăvara", ne avertizează de la început medicul specialist dermatolog Viviana Iordache.
Medicale sau cosmetice?
Dacă este nevoie de o simplă îngrijire, putem opta pentru cremele din comerţ. Există o gamă largă de produse, dar dintre acestea este indicat să alegem cremele cu un conţinut gras.Temperaturile ridicate favorizează transpiraţia piciorului. Există însă şi pentru transpiraţia în exces a picioarelor un remediu: cremele ce conţin principii active. Iar uleiul de levănţică oferă picioarelor un miros plăcut.
Putem avea şi călcâie catifelate dacă alegem cremele ce conţin principii keratinoase. Pentru obţinerea efectului dorit, este indicat ca această cremă să fie folosită cel puţin o dată pe zi, de preferat înainte de culcare. După aplicarea cremei, putem să ne încălţăm cu şosete, astfel crema va pătrunde mult mai bine în piele.
Pielea uscată de pe călcâie şi tălpi poate fi curăţată printr-un gomaj blând sau printr-o exfoliere săptămânală cu ajutorul produselor cosmetice tip scrub.
"Dacă aceste creme sunt recomandate tuturor persoanelor, nu acelaşi lucru este valabil şi în cazul cremelor medicale, care vor fi întotdeauna procurate în urma sfatului medicului. De asemenea, trebuie citit cu atenţie prospectul", precizează dr Viviana Iordache.
Cremele medicale conţin uree, acid salicilic, acizi din fructe şi vitamine.
Medicul Viviana Iordache ne sfătuieşte ca pentru evitarea îngroşării pielii de pe picioare să renunţăm la curăţarea pielii moarte cu un brici.
Înainte de aplicarea oricărei creme, igiena este primordială. "Picioarele trebuie păstrate întotdeauna curate, inclusiv spaţiul dintre degete, care trebuie spălat şi uscat. În caz contrar, pot să apară ciuperci", atrage atenţia dr Viviana Iordache.
Hidratarea pielii picioarelor când purtăm sandale, şlapi etc. este esenţială. În aceste situaţii, pielea piciorului este mai expusă razelor solare, se usucă mai rapid şi pot apărea fisuri. Pentru evitarea acestor necazuri se recomandă utilizarea unor creme hidratante.
APĂ DA, TUTUN BA. Dieta este un aliat de nădejde al picioarelor frumoase. În acest sens, regula de bază o reprezină hidratarea şi consumul de fructe şi legume. Trebuie evitate grăsimile animale şi tutunul. În combinaţie cu grăsimi şi dulciuri, tutunul afectează circulaţia sângelui şi favorizează apariţia insuficienţelor venoase acute.
Citește pe Antena3.ro