x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Cum să-ți crești dopamina în fiecare zi pentru a avea o viață mai lungă

Cum să-ți crești dopamina în fiecare zi pentru a avea o viață mai lungă

de Anastasia Paul    |    25 Mar 2024   •   17:30
Cum să-ți crești dopamina în fiecare zi pentru a avea o viață mai lungă
Sursa foto: Hepta

Potrivit unui expert în longevitate, există o modalitate incredibil de simplă de a-ți crește dopamina în fiecare zi.

Sănătatea noastră mintală este ceva la care lucrăm din momentul în care ne trezim, indiferent dacă suntem conștienți sau nu. 

Ce este dopamina, mai exact? Este un hormon și un neurotransmițător din creierul tău care acționează ca „centrul tău de recompensă”, oferindu-ți sentimente de plăcere, motivație și mai multe lucruri asociate cu bunăstarea ta mentală.

Dr. Olivier Courtin-Clarins, expert în îmbătrânire sănătoasă, ne spune ce putem face pentru a întârzia procesul natural al trecerii timpului și a beneficia de o calitate a vieții mai bună, 

În analiza sa, mai multe lucruri sunt dedicate modului în care emoțiile pozitive creează un „cerc virtuos” care stimulează capacitatea organismului de a se repara, de a se relaxa și de a genera hormoni ai bunăstării, precum dopamina, serotonina, endorfinele și oxitocina. 

„A fi optimist este ceva la care trebuie să lucrezi în fiecare zi. Oferă-ți ceva bun de trei ori pe zi”, spune expertul. 

Acestea pot fi lucruri simple care, totuși, ajută enorm la bunăstarea noastră: gătitul, ținerea unui jurnal, îmbrățișarea unei persoane dragi timp de 30 de secunde, o baie, savurarea unei cafele fără a face nimic altceva, în singurătate sau în compania prietenilor ori a familiei.

Sau dansează „timp de trei minute pe melodia ta preferată”.

El își rezumă metoda astfel: „Scrie, gândește-te și amintește-ți trei lucruri care s-au întâmplat în timpul zilei. Acest lucru îți luminează gândurile și te încurajează să vezi paharul ca pe jumătate plin. Schimbă modul în care vezi lucrurile de la o zi la alta și stimulează secreția de molecule bune.”

Cum să cultivi optimismul
O modalitate simplă de a genera dopamină este să-ți oferi ceva bun de trei ori pe zi; apoi, înainte de a merge la culcare, scrie, gândește-te și amintește-ți care au fost acele trei lucruri.

Toate studiile sunt de acord că între 30% și 50% din trăsăturile de personalitate sunt determinate biologic. Aceasta înseamnă că 50% până la 70% dintre aceste trăsături pot fi dobândite și lucrate de-a lungul vieții noastre.

Putem lua astfel măsuri pentru a fi mai optimiști. Și, făcând acest lucru, gesturile și obiceiurile noastre pot stimula hormoni, precum oxitocina (legată de sentimentele de siguranță și încredere în relațiile sociale), serotonina (legată de emoții și dispoziție), endorfinele (care provoacă sentimente de euforie și previne stresul și durerea), și dopamina.

Acesta din urmă „este responsabilă pentru sentimentele de motivație și recompensă. Promovează un sentiment de plăcere”, explică Courtin-Clarins.

Adesea îi numim hormoni ai senzației de bine, deși experții spun că sunt neurotransmițători asociați cu reglarea dispoziției, un sentiment de bunăstare și reducerea anxietății. În cazul specific al dopaminei, este un neurotransmițător care provoacă o senzație rapidă de plăcere, energizantă și stimulativă.

Și da, este posibil să le generăm pe cont propriu. „Când cineva mă întreabă dacă există o rețetă pentru fericire, de obicei spun că pentru a fi fericit trebuie să fii optimist și să te folosești de propriile resurse”, precizează Courtin-Clarins.

Cum crești dopamina
Când căutăm acele trei maxime pe zi care ne activează bunăstarea, există una care nu dă greș niciodată: râsul. S-a dovedit că atât râsul natural, cât și râsul voluntar generează dopamină.

„Insula, care este una dintre părțile creierului cel mai implicate în identitate, se activează atunci când vedem pe cineva zâmbind sau când zâmbim noi înșine. Vedem puterea pe care o are zâmbetul asupra noastră, deoarece creierul dedică un număr mare de neuroni feței. Când zâmbim, există o creștere a endorfinelor, neuropeptidelor, dopaminei și serotoninei. Acești hormoni, atunci când acționează împreună, sunt capabili să scadă stresul șiritmul cardiac, să mărească productivitatea și să reducă anxietatea”, afirmă psihologul Lourdes Ramón, potrivit glamour.com.

 

×
Subiecte în articol: dopamina longevitate optimism