x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Cum scapi definitiv de kilogramele în plus. Metode eficiente de slăbit

Cum scapi definitiv de kilogramele în plus. Metode eficiente de slăbit

de Redacția Jurnalul    |    24 Oct 2023   •   18:30
Cum scapi definitiv de kilogramele în plus. Metode eficiente de slăbit

Pierderea în greutate reprezintă mereu o provocare întrucât efortul pe care îl presupune este semnificativ, atât fizic dar și emoțional.

Deși slăbitul rapid este ceea ce ne dorim toți, acesta implică riscuri semnificative pentru sănătate. Iar efectul invers, de acumulare a kilogramelor, este la fel de rapid. 

Așa că ne întrebăm adesea care este cea mai bună metodă pentru a scăpa de greutatea în plus. 

Desigur, pierderea kilogramelor în ritm alert oferă o recompensă imediată și ne motivează eforturile dar nu este cea mai bună variantă. 

Efectele slăbitului rapid asupra sănătății

  • reducerea masei musculare;
  • încetinirea metabolismului;
  • carențe nutriționale;
  • efectul yo-yo, definit printr-un câștig rapid în greutate după terminarea dietei.

Perioada optimă pentru pierderea kilogramelor în plus

Specialiștii nu recomandă diete drastice și restricții calorice severe. Este astfel indicată reducerea treptată și constantă a greutății corporale, cu circa 0,5 - 1 kg/săptămână ori 2-4 kilograme/lună. Acest ritm asigură menținerea mai mult timp a efectului, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Banilor (CDC) din Statele Unite.

Potrivit studiilor, 3.500 de calorii înseamnă 500 de grame de grăsime. Pentru a scăpa de 500 de grame/săptămână trebuie arse cu 500-1.000 de calorii mai puțin zilnic față de necesarul caloric. În medie, o femeie are nevoie de 1.600-2.400 de calorii/zi iar un bărbat de 2.000-3.000 de calorii zilnic. Obiectivul poate fi atins prin reducerea caloriilor din alimentație dar și prin sport. 

Cum slăbești sănătos

Trebuie menținut controlul caloriilor din alimentație împreună cu activitate fizică, astfel că este nevoie de o schimbare permanentă a stilului de viață. 

Iată astfel câteva lucruri pe care trebuie să le faci:

Pregătește-te

Pentru a slăbi și a te menține este nevoie de timp și efort. Ai nevoie de motivație pentru a rezista tentațiilor și a face modificări permanente. Identifică motivele pentru care mănânci prea mult, caută sprijin la prieteni ori persoane specializate dar și să faci investiții, atât emoționale, fizice, cât și materiale. Și, mai ales, nu renunța. Alege un program și ține-te de el.

Fii motivat

Alcătuiește o listă pentru a rămâne motivat și concentrat pe obiectiv. Poți alege să îți pui mesaje peste tot, ori să mergi într-o vacanță, sau să fii mai sănătos. Apropie-te de oameni care te susțin și ține-te departe de cei care te sabotează. 

Obiective realiste

Stabilește să slăbești circa 5% din greutatea inițială, măcar la început. O pierdere mică în greutate ajută la reducerea riscului de boli cronice, cum sunt diabetul de tip 2 sau cardiovasculare. Mergi pe jos zilnic timp d e 30 de minute, fă o plimbare cu bicicleta. 

Altă perspectivă

Alege o rutină zilnică și ține-te de ea. Analizează obiceiurile alimentare nesănătoase și renunță la ele, evaluează câtă mișcare faci și fă-ți un plan. Chiar dacă nu îl respecți în totalitate, este important să nu-l abandonezi. Ai răbdare, încet și sigur lucrurile se vor schimba în direcția dorită, potrivit medicool.ro.

×
Subiecte în articol: slabit sanatate