x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos De ce încărunțim? Ce trebuie să știi despre albirea părului

De ce încărunțim? Ce trebuie să știi despre albirea părului

de Redacția Jurnalul    |    22 Mai 2025   •   18:15
De ce încărunțim? Ce trebuie să știi despre albirea părului

Apariția firelor albe este asociată mai ales cu procesul de îmbătrânire. Auzim însă că putem încărunți și brusc, de la un șoc sau stres prea mare. Dar este adevărat?!

Culoarea părului este determinată de melanină, un pigment produs de celulele stem din foliculii de păr. În mod natural, oamenii încep să observe primele fire albe între 20 și 50 de ani. La bărbați, procesul de încărunțire pornește de la tâmple și perciuni, iar femeile observă albirea în zona frunții..

Melanocitele, celulele care produc melanină, devin mai puțin active pe măsură ce înaintăm în vârstă, ceea ce reduce pigmentarea firului de păr. Acesta capătă o nuanță gri, argintie sau albă. Deși ritmul de albire diferă la fiecare persoană, cel mai accelerat proces are loc între 50 și 60 de ani.

Stresul provoacă albirea timpurie a părului?

Acest lucru este posibil din cauza stresului oxidativ, un dezechilibru între radicalii liberi și antioxidanți. Când acest dezechilibru afectează foliculii de păr, celulele responsabile cu pigmentarea pot fi deteriorate sau chiar distruse.

Cercetările recente arată că firele de păr își pierd pigmentul în perioadele de stres intens și, uneori, culoarea poate reveni dacă factorul de stres este eliminat. Însă această repigmentare se întâmplă la la persoanele tinere.

Părul roșcat nu albește?

Se crede că persoanele cu păr roșcat nu albesc dar este doar un mit. Și acestea pierd melanină odată cu înaintarea în vârstă dar într-un ritm diferit. Părul roșu conține feomelanină, un pigment chimic mai simplu și mai stabil decât eumelanina brun-neagră. Astfel că acești oameni albesc treptat, trecând spre nuanțe de blond căpșună sau alb-argintiu.

Îndepăratrea firelor albe stimulează încărunțirea?

Un folicul de păr poate produce un singur fir. Smulgerea repetată poate însă deteriora foliculul, afectând melanocitele și accelerând albirea zonei.

Putem încărunți brusc?

Melanina este chimic stabilă. Albirea apare progresiv, în timp ce firul de păr crește, aproximativ un centimetru pe lună.

Vopsirea părului provoacă albirea?

Vopselele temporare și semipermanente nu afectează melanocitele. Însă vopselele permanente, care conțin agenți oxidanți precum peroxidul de hidrogen, pot deteriora foliculii și accelera pierderii pigmentului, mai ales dacă sunt folosite frecvent.

Cum putem încetini albirea părului?

Genetica joacă un rol esențial în momentul în care începe albirea, însă există și alți factori care influențează acest proces. 

Stil de viață sănătos – renunțarea la fumat, reducerea consumului de alcool, evitarea expunerii excesive la UV și controlul stresului pot reduce stresul oxidativ asupra foliculilor.

Dietă echilibrată – vitaminele și mineralele precum B12, zincul, fierul, calciul și cuprul contribuie la producerea melaninei. Deficiențele în aceste substanțe pot accelera procesul de albire.

Gestionarea stresului – exercițiile fizice regulate, meditația, somnul și sprijinul social pot contribui la menținerea sănătății celulelor stem responsabile cu pigmentarea, potrivit dcnews.ro.

×
Subiecte în articol: incaruntire par alb