x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Descoperă beneficiile surprinzătoare ale acidului hialuronic pentru piele și articulații

Descoperă beneficiile surprinzătoare ale acidului hialuronic pentru piele și articulații

31 Mai 2023   •   13:52
Descoperă beneficiile surprinzătoare ale acidului hialuronic pentru piele și articulații

La ce ajută acidul hialuronic?

Organismul nostru produce în mod natural acid hialuronic, care susține lubrifierea articulațiilor și țesuturilor. Are rol în sănătatea pielii, vindecarea rănilor, rezistența oaselor și multe alte funcții ale corpului nostru. Cele mai mari cantități de acid hialuronic se găsesc în ochi, piele și țesut conjunctiv.

Diferite forme ale acidului hialuronic se folosesc în cosmetică însă acesta își aduce o contribuție valoroasă și la vindecarea rănilor și reducerea inflamațiilor. Oamenii folosesc în general acidul hialuronic, sub forma de pastile, pe cale orală dar și aplicat pe piele, înglobat în creme, pentru infecții, ochi uscați, vindecarea rănilor, pielea îmbătrânită și altele.

Dar pentru a răspunde la ce ajută acidul hialuronic în detaliu, este important să aflăm care este rolul său și cum se formează în corp.

Cum se formează acidul hialuronic în corpul nostru

Acidul hialuronic este o substanță naturală prezentă în organismul uman și joacă un rol crucial în menținerea sănătății și aspectului tânăr al pielii. Acesta este un compus polizaharidic, care poate fi găsit în mod special în țesuturile conjunctive și în lichidul sinovial care lubrifiază articulațiile.

Producția de acid hialuronic are loc în mod natural în organism, fiind sintetizat de către celulele specializate numite fibroblaste. Procesul de formare a acidului hialuronic implică enzime specifice care produc lanțuri de zaharuri lungi și ramificate, denumite glicozaminoglicani. Aceste lanțuri se combină ulterior pentru a forma acidul hialuronic.

O caracteristică remarcabilă a acidului hialuronic este capacitatea sa de a atrage și reține apa în cantități mari. Aceasta îi conferă proprietăți hidratante, fiind responsabil de menținerea elasticității și hidratării pielii.

Acid hialuronic pastile pentru articulații

Corpul folosește acidul hialuronic pentru a hidrata, amortiza, lubrifia și vindeca. El se află în piele, oase, țesut conjunctiv, lichidul sinovial din articulații, cartilaje și ochi. Acidul hialuronic este molecula cheie responsabilă de hidratarea și păstrarea apei în piele, de aceea ea contribuie la stabilitatea articulațiilor și la mișcările ușoare și fără fricțiuni. Articulațiile conțin lichid sinovial cu acid hialuronic ceea ce crează un strat lubrefiant. Acesta reduce mult frecarea în articulație și ajută în amortizarea șocurilor pentru a preveni uzura lor. De aceea în tratarea problemelor articulare sau osoase medicii recomandă, pentru stimularea organismului, ca el sa producă acid hialuronic, tratament sub formă de pastile pentru articulații sau în funcție de gravitate, injecții cu acid hialuronic.

Acidul hialuronic beneficii

Am stabilit deja că funcția principală este de a menține țesuturile lubrifiate. Însă acidul hialuronic are o varietate de utilizări și beneficii, unele persoane folosindu-l ca supliment, altele cu aplicare topică, picături sau injecții.

-Piele mai sănătoasă: suplimentele cu acid hialuronic, cum este Active Ha, din gama de produse Forever, ajută pielea să arate și să se simtă mai suplă. Procesul natural de îmbătrânire și expunerea la radiații UV, fum și poluare pot diminua acidul hialuronic care se află în mod natural în piele. Serurile, cremele sau suplimentele cu acid hialuronic reduc roșeața, ridurile și contribuie la aspectul ferm și neted al tenului.

-Grăbește vindecarea rănilor: acidul hialuronic ajută în vindecare prin reducerea nivelului inflamației și semnalând organismului să refacă mai repede zona afectată.

-Ameliorează durerile articulare: menținând oasele lubrifiate oasele nu se mai zdrobesc unele de altele provocând dureri.

-Calmează simptomele refluxului gastric: acidul hialuronic poate calma mucoasa esofagului.

-Ameliorează disconfortul cauzat de ochii uscați: acidul hialuronic este excelent pentru reținerea umidității, picăturile de ochi cu acid hialuronic îmbunătățind sănătatea ochilor.

Tratament cu acid hialuronic

Pe lângă situațiile amintite, sunt persoane care folosesc suplimentele cu acid hialuronic și pentru alte probleme de sanatate, cum ar fi:

-Durere cronică: poate contribui la ameliorarea durerilor  și implicit la reducerea folosirii medicamentelor cu efect benefic asupra ficatului.

-Osteoporoză: în ameliorarea durerilor.

-Infecții urinare: poate preveni infecțiile recurente.

Capsule acid hialuronic, cum se iau

Suplimentarea cu capsule cu acid hialuronic este recomandată în doze de până la 200 mg pe zi și este sigur de administrat până la 12 luni consecutive. Corpul asimilează acidul hialuronic ingerat, aproximativ 90% este metabolizat și apoi eliminat prin urină și expirație. Însă doza este de obicei personalizată în funcție de afecțiunea pentru care este administrat sau scopul preventiv. Dar pentru probleme de sănătate serioase este recomandat consultul medicului specialist.

Având în vedere că organismul uman scade producția naturală de acid hialuronic, este o idee bună suplimentarea acestuia, pentru oase, articulații și piele sănătoase.

sursa foto: www.pexels.com

×