x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Fashioning Fashion

Fashioning Fashion

de Roxana Roseti    |    23 Oct 2010   •   00:00
Fashioning Fashion
Sursa foto: Gabriel Bouys/AFP/Mediafax

Textile de lux exigent croite, minunate articole de pasmanterie, şi alte „mărunţişuri" rare...Toate aceste lucruri preţioase se află la Los Angeles County Museum of Art's, sub titlul generic „Fashioning Fashion: European Dress in Detail, 1700 - 1915".



Uimitoare articole de îmbrăcăminte pentru copii, o rochie din 1845, din satin negru, de la Curtea Regală a Portugaliei, plus piesele de rezistenţă: o complicată vestă din secolul al XVIII-lea, brodată cu mesaje simbolice, re­levante pentru Revoluţia franceză, şi o manta din 1891, cu broderii de mătase, mărgele de sticlă şi pene de struţ proiectată de designerul francez Émile Pingat. Nu mai vorbim despre spectaculoasele costume şi rochii purtate la curţile regale din Europa.O frumoasă celebrare a evoluţiei rochiilor şi costumului european (în detalii, dar ce detalii!) prin intermediul a două secole. O superbă poveste a modei din Epoca Luminilor, până la patimile primului război mondial (perioadă în care atât femeile, cât şi rochiile lor au suferit zdrobitoare schimbări...).

SPECTACULOS
Los Angeles County Museum of Art's (LACMA, California) s-a întrecut pe sine, oferind, de la începutul lunii octombrie, o „resursă de imaginaţie" nepreţuită pentru oricine este interesat de evoluţia modei. Totodată, muzeul a lansat un album, pe a cărui luxoasă copertă se lăfăie cu somptuozitate chiar „laitmotivul" expoziţiei: „Fashioning Fashion". Generos ilustrat, albumul oferă o bogată istorie vizuală a schimbărilor care au avut loc în modă de-a lungul perioadei sus-menţionate. „Fiecare detaliu contează, indiferent dacă este vorba despre o poveste, o colecţie sau o revoluţie! Fashioning Fashion te duce prin modă şi timp, cu o varietate somptuoasă", spune John Galliano în prefaţa albumului.
LACMA prezintă pentru prima dată această expoziţie considerată atât de critici, cât şi de pu­blicul vizitator revoluţionară.

La modul general, celebrul muzeu situat pe Bulevardul Wilshire din Los Angeles găzduieşte mai mult de 250.000 lucrări care se constituie într-o enciclopedie a istoriei artei. Astfel, interiorul muzeului constituie o permanentă surpriză. Structurate pe regiuni şi ordonate temporal, colecţiile permanente ale LACMA sunt un caleidoscop cultu­ral şi istoric - de la creaţiile africane şi cele chineze, până la arta şi fotografia modernă, aparţinând unei pleiade de artişti celebri sau mai puţin cunoscuţi, care au folosit ca mijloc de exprimare diverse stiluri. Astfel, „Fashioning Fashion: European Dress in Detail, 1700-1915", reprezintă un plus de spectaculozitate adus muzeului, care nu ezită în a folosi o deviză pe măsura vremurilor: „Ceea ce este considerat la modă astăzi ar putea fi privit cu dispreţ mâine!".

×
Subiecte în articol: stare de lux