x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Fructul benefic pentru creier. Mihaela Bilic: "Ține psihiatrul departe!"

Fructul benefic pentru creier. Mihaela Bilic: "Ține psihiatrul departe!"

de Redacția Jurnalul    |    18 Ian 2024   •   17:30
Fructul benefic pentru creier. Mihaela Bilic: "Ține psihiatrul departe!"
Sursa foto: Hepta

Fructele și legumele sunt recomandate de toți nutrișioniștii deoarece conțin multe vitamine și minealre însă este nevoie de o dietă echilibrată.

Fructul banal care ține psihiatrul departe. Mihaela Bilic îl recomandă să fie consumat des: ”Nu întâmplător”

Mihaela Bilic recomandă un fruct cu efecte benefice asupra întregului organism dar mai ales ajută la sănătatea creierului.  Acesta este dulce și poate fi inclus în mai multe deserturi. 

Banana conține glucide care asigură energia necesară întregii zile, dar și potasiu, magneziu și ajută la funcționarea optimă a sistemului nervos. Fructul este bogat în triptofan, un aminoacid care se transformă în serotonină, o substanță care oferă o stare de bine și echilibru psihic.

”O banană pe zi ține psihiatrul departe!

Dacă mărul era fructul ce ne garanta sănătatea fizică, banana este cea care are grijă de dispoziția și starea psihică. Nu întâmplător bananele sunt cele mai consumate fructe, nu doar ca desert ci ca fel de mâncare principal. În multe țări ele se gătesc/se prăjesc precum cartofii- tocmai pentru că sunt hrănitoare și pline de nutrienti valoroși.

Bananele au glucide lente ce asigură energia în caz de sport/mișcare, au potasiu și magneziu pentru funcționarea optimă a sistemului nervos și mușchilor.

Dar cel mai important ingredient al lor este triptofanul, un aminoacid esențial care se transformă în organism în serotonină. Iar serotonina este substanța de care depinde starea de bine, liniștea și echilibrul psihic. Dintre fructe doar bananele și prunele conțin acest precursor natural de serotonină, așa că lăsați merele și citricele deoparte și puneți accent pe banane- în anotimpul rece nu strică niciodată un strop de bine în plus.

Și nu, nu îngrașă!! O banană are 100 calorii, iar faptul că este alcalină (nu acidă precum mărul și citricele) o face prietenoasă cu tubul digestiv și, spre deosebire de alte fructe, nu stimulează pofta de mâncare”, a scris medicul Mihaela Bilic pe Facebook.

Totodată, bananele conține fibre care ajută la o bună digestie și previne constipația dar și la gestionarea stărilor de grează, inclusiv a celor provocate de sarcină ori de chimioterapie. 

Consumul regulat de banane poate fi asociat cu un risc redus de boli de inimă datorită conținutului de potasiu și fibre.

Vitamina B6 din banane joacă un rol important în producția de neurotransmițători, precum serotonină și dopamină, contribuind astfel la susținerea funcției cognitive și a stării de spirit, potrivit dcnews.ro.

×
Subiecte în articol: banana mihaela bilic