Un aspect tânăr şi sănătos al tenului presupune un întreg arsenal de metode de îngrijire şi întreţinere. Femeile au la dispoziţie tratamente cosmetice, măşti, iar pe lângă acestea pot recurge şi la gomaj. Dar ce este de fapt gomajul şi ce efecte are el? Dr Viviana Iordache, medic specialist dermatolog la Centrul medical Miko Med, defineşte gomajul ca fiind metoda uşor abrazivă prin care se aplică direct pe piele substanţe ce determină o îndepărtare a ţesutului epidermic până la nivelul stratului cornos.
Credit: iSTOCKPHOTO
Şi pe faţă, şi pe corp
Efectele gomajului sunt vizibile: reuşeşte să împrospăteze pielea pe zona respectivă, o curăţă şi îi conferă strălucire. “Trebuie ştiut că această metodă de eliminare a celulelor moarte acumulate la suprafaţa epidermei nu are nici un efect dacă după efectuare nu se aplică creme hidratante”, precizează dr Viviana Iordache.
Pentru a avea efect terapeutic este recomandat ca intervalul la care se realizează gomajul să fie de minimum 10 şi maxim 21 de zile. Gomajul lasă un strat epidermic mai subţire şi permite chiar îndepărtarea anumitor pete.
Gomajul se poate efectua şi pe corp. “Va fi mai slab, se va realiza mai delicat decât cel de pe faţă. Pielea de pe faţă este mai obişnuită şi prezintă şi o rezistenţă mai mare la acest procedeu cosmetic”, menţionează dr Viviana Iordache.
Gomaj vs peeling
Deşi confundat frecvent cu peelingul, gomajul este doar echivalentul unui peeling superficial. Peelingul reprezintă îndepărtarea pe cale chimică a celulelor moarte.
Şi diferenţele nu se opresc aici. Gomajul poate fi efectuat fără a fi consultat medicul sau cosmeticianul, pe când pentru peeling este nevoie de recomandarea unuia dintre aceştia.
Se pare că ambele metode au în comun contraindicaţia expunerii la soare după efectuare. În cazul gomajului, două-trei zile este interzisă expunerea la soare sau şedinţele la solar. În cazul în care am efectuat un peeling, trebuie să evităm expune-rile aproximativ o lună.
IRITAŢII. Nu trebuie neglijate nici efectele adverse pe care le poate avea gomajul. Efectuat mai des decât este recomandat, gomajul devine unul dintre cei mai importanţi factori care pot declanşa sensibilitatea pielii. Aceasta se irită şi se înroşeşte mai repede.
MĂŞTI. Persoanelor cu tenul acneic, seboreic le este recomandat gomajul pe baza unei măşti. La o lingură de mălai se adaugă un albuş de ou şi zeamă de lămâie. Persoanele cu ten normal sau uscat pot opta pentru o mască preparată astfel: o lingură de mălai, o linguriţă de miere de albine şi un albuş. Măştile se lasă 15 minute pe faţă, după care se îndepărtează cu apă călduţă, niciodată fierbinte.
Citește pe Antena3.ro