Este o băutură dulce, gazoasă și fermentată – un ceai – considerat bună pentru sănătatea intestinală și are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Conține probiotice sau bacterii benefice pentru sistemul digestiv și sănătatea generală a organismului.
Kombucha este un tip de ceai fermentat făcut din bacterii, drojdie, zahăr și ceai. Are o culoare gălbuie-portocalie și un gust ușor acru. Devine carbogazoasă după procesul de fermentație. Ajută astfel la digestie, stimulează energia și detoxifică organismul.”
Beneficii pentru sănătate
1. Probiotice
Se crede că kombucha provine din China sau Japonia. La ceaiul negru sau verde se adaugă tulpini specifice de bacterii, drojdie și zahăr, iar apoi este lăsat să fermenteze timp de o săptămână sau mai mult. În timpul acestui proces de fermentație, în amestec crește și un număr mare de bacterii. În kombucha se găsesc mai multe specii de acid lactic care au efect probiotic asupra intestinului. Probioticele fac loc bacteriilor sănătoase din intestin, care pot îmbunătăți mai multe aspecte ale sănătății, inclusiv digestia, inflamația sau pierderea în greutate.
2. Sporește beneficiile ceaiului verde
Există mai mulți compuși bioactivi, cum ar fi polifenolii, găsiți în ceaiul verde, care acționează ca antioxidanți puternici în organism. Kombucha este făcut cu ceai verde. Conform unui studiu, consumul regulat de ceai verde poate crește numărul de calorii pe care le arzi, contribuind la reducerea grăsimii de pe abdomen și la îmbunătățirea nivelului de colesterol, ajutând și la controlul zahărului din sânge.
3. Susține funcția hepatică
Corpul nostru eliberează radicali liberi datorită mai multor factori. Aceștia sunt dăunători organismului și pot duce chiar la apariția unor afecțiuni cronice în organism. Antioxidanții sunt substanțe care luptă împotriva acestor radicali liberi care pot deteriora celulele. Kombucha făcut cu ceai verde poate avea efecte antioxidante asupra ficatului.
4. Ucide bacteriile dăunătoare
Ca urmare a procesului de fermentație, acidul acetic este produs în kombucha ca substanță principală care se găsește și în oțet. Similar cu polifenolii din ceai, acidul acetic din kombucha are potențialul de a ucide multe microorganisme dăunătoare. Kombucha, care este făcut din ceai negru sau verde, sporește proprietățile antibacteriene puternice care pot suprima creșterea bacteriilor nedorite în organism fără a afecta bacteriile benefice sau drojdiile implicate în procesul de fermentație.
5. Ajută la gestionarea diabetului de tip 2
Milioane de oameni trăiesc cu o boală cronică - diabet zaharat - din cauza căreia suferă de glicemie crescută și rezistență la insulină. Într-un studiu pilot din 2023, au fost analizați 12 participanți cărora li s-a dat să consume 240 ml de kombucha timp de 4 săptămâni. Kombucha a ajutat la reducerea nivelurilor medii de glucoză din sânge la participanți față de valoarea inițială, comparativ cu grupul placebo.
Efectele secundare ale consumului de kombucha
Se recomandă prudență, deoarece kombucha poate avea efecte secundare, în special pentru cei cu sistemul imunitar compromis sau anumite afecțiuni de sănătate. Acestea pot include reacții alergice, stomac deranjat și chiar cazuri rare de toxicitate severă de la bacterii dăunătoare sau conținut excesiv de alcool dacă nu este preparat sau depozitat corespunzător.
De asemenea, ar trebui să vă protejați împotriva consumului excesiv de kombucha. Când cumpărați ceai kombucha ambalat, aveți grijă la numărul de calorii.
Cum se prepară kombucha
Prepararea kombucha implică prepararea ceaiului îndulcit, adăugând bacterii benefice și lăsându-l să fermenteze aproximativ 7-14 zile. Este un proces simplu, dar igiena și monitorizarea atentă a timpului și condițiilor de fermentație sunt esențiale pentru a evita contaminarea și pentru a asigura o băutură sigură, gustoasă.
Este bine să bei în fiecare zi?
Dacă oamenii beau kombucha cu moderație, este sigur de consumat. Alegerea de kombucha - indiferent dacă este cumpărată din magazin sau de casă - decide în cele din urmă cantitatea pe care o poți bea fără a experimenta efecte secundare severe. Kombucha este o băutură carbogazoasă care poate provoca balonare, dacă este consumată în exces.
De asemenea, unele produse kombucha au un conținut ridicat de zahăr care poate agrava afecțiunile inflamatorii din intestin, ducând la tulburări ale tractului digestiv.
Cine nu ar trebui să bea kombucha
Chiar dacă kombucha este bogat în probiotice, oamenii ar trebui să ia legătura și cu un profesionist din domeniul sănătății înainte de a consuma băutura dacă suferă de afecțiuni precum sindromul colonului iritabil, un sistem imunitar slăbit, sunt însărcinate sau alăptează, potrivit healthshots.com.