x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Cum prepari acasă kombucha. Beneficii pentru sănătatea organismului

Cum prepari acasă kombucha. Beneficii pentru sănătatea organismului

de Redacția Jurnalul    |    08 Oct 2024   •   17:00
Cum prepari acasă kombucha. Beneficii pentru sănătatea organismului

Kombucha este o băutură obținută prin fermentarea ceaiului verde sau negru, cu ajutorul unei colonii de bacterii și drojdii. Este o băutură ușor acidulată iar gustul variază în funcție de timpul de fermentare și de ingrediente adăugate.

Chinezii sunt cei care au preparat primii acest ceai, iar apoi a ajuns în Japonia și Rusia, La începutul secolului XX a devenit popular în Europa.

Mod de preparare

Kombucha se popate prepara și acasă dintr-o infuzie de ceai verde sau negru, la care se adaugă zahăr. 

După ce s-a răcit, se adaugă o cultură de bacterii și drojdie, care poartă numele de „mama”. Se lasă să fermenteze într-un recipient acoperit cu o țesătură, la temperatura camerei, timp de 7 - 14 zile, în funcție de preferințele de gust.

Populațiile microbiene din cultura ”mamă” variază, dar componenta de drojdie va include Saccharomyces cerevisiae, iar cea bacteriană va avea Gluconacetobacter xylinus, pentru a oxida alcoolii produse de drojdie în acid acetic.

După fermentare, kombucha poate fi aromatizată cu fructe, ierburi sau condimente, și apoi îmbuteliată pentru a continua procesul de fermentare într-un mediu închis.

Kombucha se găsește și îmbuteliată în supermarketuri, cafenele, cofetării, ceainării sau în magazine online. Se servește în orice perioadă a zilei.

Benefcii pentru sănătate

Kombucha oferă multe beneficii pentru sănătate datorită compoziției sale și a procesului de fermentare. Conține probiotice astfel că ajută la menținerea echilibrului florei intestinale și a digestiei. 

Este bogată în antioxidanți, care ajută la combaterea radicalilor liberi din organism.â, reducând riscul dedezvoltare a unor boli cronice. 

Acidul acetic, un component cheie al kombucha, a fost asociat cu îmbunătățirea sensibilității la insulină. Poate fi benefic pentru persoanele care doresc să își controleze nivelul de zahăr din sânge.

Consumul regulat de kombucha poate contribui la detoxifierea organismului.

Ceaiul este și energizant datorită combinației de nutrienți și efectelor sale revitalizante.

Kombucha are și efecte antiinflamatorii, ceea ce poate fi benefic în reducerea inflamației cronice în organism, potrivit hellotaste.ro.

×
Subiecte în articol: ceai verde ceai negru kombucha