x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos O nouă metodă pentru depistarea parodontozei

O nouă metodă pentru depistarea parodontozei

de Steluta Indrei    |    08 Sep 2012   •   21:00
O nouă metodă pentru depistarea parodontozei

Iti sangereaza gingiile si sunt inflamate? Ai o respiratie urat mirositoare si faci frecvent abcese? Gingiile au o culoare rosiatica sau violacee, iar dintii prezinta retractie gingivala? Este posibil sa suferi de parodontoza. "Opt romani din 10 sufera sufera sau pot dezvolta o boala parodontala', sustine medicul Tudor Vaideanu, paradontolog si doctor in chirurgie dentara, licentiat al Universitatii René Descartes – Paris.

Boala parodontala sau parodontoza apare deseori in urma gingivitelor nediagnosticate si netratate. Frecventa si gravitatea parodontitelor provoaca mai multe extractii dentare decat cariile la pacientii de peste 40 ani. Dar nici tinerii nu sunt feriti de aceste afectiuni, ba chiar parodontitele cele mai agresive apar la adultul tanar si, mai rar, chiar la sfarsitul adolescentei.

Boala parodontala este adesea silentioasa pana in momentul aparitiei problemelor la nivelul gingiilor. Ea poate fi insa diagnosticata precoce cu ajutorul unui test simplu ce identifica tipul de bacterii existent in cavitatea bucala. Testul a fost introdus de curand si in tara noastra, iar cu ajutorul lui parodontoza poate fi diagnosticata printr-o singura consultatie la medicul dentist parodontolog. Testul, deloc dureros, consta in prelevarea unor probe din fiecare cadran al cavitatii bucale si trimiterea esantioanelor intr-un laborator de analiza specializat in strainatate. Rezultatul testului este interpretat de medicul care a prelevat probele. In functie de rezultat se stabilesc variantele de tratament.

"Este foarte important sa faceti o evaluare parodontala o data pe an si sa tratati boala parodontala inca de la aparitia primelor semne, evitand astfel pierderea dintilor, dar si complicatiile care pot afecta starea generala a organismului', spune dr. Tudor Vaideanu.

Boala parodontala este provocata de cresterea masei microbiene si de dezvoltarea unor specii bacteriene mai agresive in placa dentara si in tartrul supra si subgingival. In plus de acumularea placii si a tartrului, contextul genetic si reactia imunitara individuala reprezinta factori predispozanti pentru parodontoza.

Tratamentul parodontozei presupune in prima faza curatarea profesionala a danturii, ce cuprinde detartraj si periaj profesional. A doua etapa o reprezinta o serie de tratamente realizate de medicul dentist cu ajutorul unui instrumentar special combinat sau nu cu antibiotice locale sau orale. Dupa aceasta etapa se face o reevaluare a starii gingiilor prin masurarea pungilor parodontale si se decide urmatoarea etapa chirugicala daca este cazul.

"Boala parodontala poate fi stopata, o data ce a fost identificata la timp, prin eliminarea factorilor declansatori', arata doctor Tudor Vaideanu. Un alt aspect asupra caruia ne atrage atentia medicul este ca "parodontoza are consecinte asupra intregului organism. Este dovedit ca bacteriile din cavitatea bucala sunt implicate intr-un numar mare de boli generale. Oricat de indepartate pot aparea aceste domenii, studiile arata ca boala parodontala reprezinta un factor de risc important pentru cardiopatiile ischemice (infarct de miocard), pentru nasterile premature si pentru diabet. In prezent, cercetarile asupra rolului infectiei parodontale se extind la interactiunile cu obezitatea, pneumopatiile, anumite forme de cancer, infectia HIV sau boala Alzheimer', a explicat doctorul Tudor Vaideanu.

×