x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Pielea şi frigul

Pielea şi frigul

30 Oct 2007   •   00:00

Trecerea de la soarele canicular al verii la văntul şi frigul toamnei duce la deshidratarea rapidă a pielii. Iar tenul şi pielea de pe măini sunt cele mai expuse la capriciile vremii.

Trecerea de la soarele canicular al verii la văntul şi frigul toamnei duce la deshidratarea rapidă a pielii. Iar tenul şi pielea de pe măini sunt cele mai expuse la capriciile vremii. De aceea se usucă, se exfoliază, apar pete, uneori chiar ustură şi capătă un aspect neplăcut. Toate acestea indiferent dacă tenul este gras, uscat sau mixt. Doctorul Viviana Iordache, medic dermatolog in cadrul clinicii MikoMed, sugerează că toamna este sezonul in care pielea noastră trebuie să se bucure de hidratare din belşug. Pentru persoanele cu ten normal, specialistul nostru recomandă o cremă hidratantă, aplicată inainte de machiaj şi după demachiere. Insă crema utilizată in sezonul toamnă-iarnă trebuie să fie mai grasă decăt cea utilizată in restul anului. Sunt recomandate cremele cu vitaminele A şi E, cu lanolină şi petroleum. Aceleaşi creme sunt indicate şi pentru persoanele cu tenul gras. Deoarece in cazul in care tenul gras nu este hidratat corespunzător, pot să apară pete inestetice.

Unele persoane, in special cele al căror ten este uscat tot timpul anului, prezintă in sezonul rece o uscăciune excesivă a pielii, cu crăpături şi riduri care apar parcă din senin. De aceea, aceste persoane au nevoie şi de un tratament special. Specialistul nostru le recomandă acestora ca, o dată cu venirea toamnei, să işi facă tratamente săptămănale cu măşti şi fiole cu un conţinut crescut de vitamine şi minerale. Aceste tratamente pot fi realizate acasă şi trebuie să dureze intre cinci şi zece săptămăni. Există şi metode mai rapide de rehidratare a pielii uscate, care se efectuează in saloanele specializate şi al căror efect apare după o singură şedinţă. Este vorba despre mezoterapie, o metodă care constă in injectarea zonelor cele mai afectate cu un amestec de vitamine, minerale, aminoacizi, acid hyaluronic, colagen.

Ten cu probleme

Tenul predispus la coşuri are şi el de suferit. Pentru că, dacă soarele verii a uscat intr-o oarecare măsură acneea, condiţiile meteo specifice toamnei duc la o explozie a acneei. De aceea, este recomandat ca tratamentele antiacneice să inceapă o dată cu sosirea toamnei.Â

Tenul sensibil este cel care va resimţi totuşi cel mai vizibil modificările vremii, deoarece este cel mai predispus la pete, usturimi, descuamări ale pielii. De aceea, dr Viviana Iordache recomandă persoanelor cu tenul sensibil să utilizeze creme hidratante pe care le cunosc şi pe care tenul le tolerează.

MĂINI ŞI BUZE. Hidratarea măinilor şi a buzelor este la fel de importantă cu cea a tenului. Pentru a scăpa de buzele uscate, crăpate, uneori chiar săngerănde, dermatologii recomandă aplicarea unor balsamuri de buze puternic hidratante, cu vitaminele A şi F. In sezonul rece, pentru măini, cele mai eficiente creme sunt cele grase, pe bază de glicerină.

×
Subiecte în articol: tenul dermatologie