Pentru tratarea acneei, Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul Medical Clar Med, ne recomandă să mergem pe cartea remediilor naturiste. Acestea reprezintă o carte câştigătoare fie că apelăm la infuzii, comprese fie la tincturi.
INFUZII
Infuzia din brusture se prepară din două linguri cu rădăcină de brusture şi 250 ml de apă fierbinte. Se beau zilnic două căni din această infuzie.
Rol benefic au şi infuziile preparate de trei-fraţi-pătaţi sau de urzică, din care se va bea zilnic trei căni.
COMPRESE
Doctor Cristina Bălănescu recomandă amestecul din brusture, gălbenele, muguri de plop. Amestecul se infuzează şi se aplică sub formă de comprese, de mai multe ori pe zi, timp detrei-patru săptămâni.
TINCTURI
Din tratamentul acneei fac parte şi unele produse dezinfectante. În acest sens, se pot face aplicaţii pe zonele acneice cu tinctură de muguri de plop negru sau cu biter suedez, precizează specialistul nostru.
De asemenea, puteţi opta pentru tinctura de gălbenele obţinută din 10 ml de tinctură de gălbenele la 100 ml de apă fiartă şi răcită. Acest preparat se foloseşte sub formă de comprese aplicate pe zonele cu probleme.
ALTE REMEDII
SUCUL DE STRUGURI. Se storc câteva boabe de struguri şi fac comprese cu sucul obţinut. După aplicare, se lasă să acţioneze până sucul intră în piele, după care faţa se clăteşte cu apă călduţă
FELIILE DE ROŞII. Se lasă 15 minute să acţioneze, după care se clăteşte cu apă călduţă.
ALOE VERA. Această plantă are proprietăţi antibacteriene, benefice tenului acneic. Gelul de aloe vera acţionează ca antiinflamator şi vindecă iritaţiile tenului. Aloe vera reduce secreţia de sebum şi previne apariţia coşurilor.
MIEREA DE ALBINE. Specialistul nostru recomandă pentru îngrijirea tenului accneic mierea de albine care are proprietăţi antimicrobiene şi hrănitoare. Aşadar, o puteţi aplica sub formă de mască o dată sau de două ori pe săptămână. Utilizată astfel, mierea dezinfectează tenul acneic.