x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Semne ale deficitului de vitamina D. Doza zilnică de care ai nevoie

Semne ale deficitului de vitamina D. Doza zilnică de care ai nevoie

de Redacția Jurnalul    |    31 Ian 2024   •   17:00
Semne ale deficitului de vitamina D. Doza zilnică de care ai nevoie
Sursa foto: Pixabay.com

Vitamina D, supranumită și ”vitamina soarelui”, are un rol important pentru sănătatea organismului.

Aceasta se sintetizează în urma expunerii la soare pentru minimum 10 minute. Contribuie la reglarea calciului și fosforului și întărește oasele, menține sănătatea musculaturii dar și a sistemului imunitar.

Prin urmare, deficitul de vitamina D are un impact major asupra sănătății. Specialiștii recomandă administrarea de suplimente de vitamina D în perioada septembrie - aprilie, când expunerea la soare este redusă. 

Semne ale deficitului de vitamina D

Îmbolnăviri dese

Vitamina D este esențială pentru a ne ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva virusurilor și bacteriilor.

”Dacă vă confruntați mereu cu o răceală după alta, s-ar putea să se datoreze unor niveluri insuficiente ale acestui nutrient critic în sistemul dumneavoastră”, susține dieteticianul Amy Goodson, potrivit EatThis, citat de dcnews.ro.

Schimbări de dispoziție

Vitamina D are impact și asupra sistemului nervos central, astfel că un nivel insuficient de vitamina D în sânge poate duce la schimbări ale dispoziției, precum depresie și anxietate.

Lumina naturală ne creează o stare de bine. Dacă starea de indispoziție se prelungește, în pofiida unor suplimente de vitamina D, este indicat să apelați la ajutor de specialitate.

Oboseală

Un alt semn al deficitului de vitamina D este starea de oboseală continuă, întrucât această vitamină este implicată în producerea de energie din organism.

Dureri musculare

Vitamina D este importantă în buna funcționare a musculaturii iar deficitul poate duce la dureri și slăbiciune musculară. Acest lucru ”poate afecta atât mușchii scheletici, cât și mușchii netezi ai corpului”, mai spune Goodson.

Sistemul osos

Vitamina D are un rol crucial în absorbția calciului, care este este esențial pentru a avea oase puternice și sănătoase.

Deficitul de vitamina D poate duce la dureri de oase și de spate, iar în cazuri severe, poate contribui la apariția unor afecțiuni precum osteoporoza, mai ales în rândul femeilor la menopauză.

Necesar zilnic de vitamina D

Recomandările generale din ghidurile internaționale privind cantitatea de vitamina D necesară pe zi (exprimată în unități internaționale), la persoanele sănătoase, sunt următoarele:

Copiii între 0 si 12 luni - 400 UI/zi

Persoanele între 1 și 70 de ani, femei gravide și lăuze - 600 UI/zi

Persoanele peste 71 de ani - 800 UI/zi.

În funcție de nevoile individuale ale fiecărei persoane, medicul poate ajusta doza de vitamina D.

În alimente, vitamina D se găsește în uleiul de pește, pește (somon, păstrăv, ton, hering, macrou), ciuperci, gălbenuș și produse lactate.

×
Subiecte în articol: Vitamina D deficit