Tocurile au reprezentat întotdeauna simboluri ale feminităţii şi seducţiei. Pentru că pantofii cu toc înfrumuseţează picioarele femeii şi îi conferă o ţinută elegantă. Multe femei fac o adevărată pasiune pentru încălţămintea cu toc.
Tocurile au reprezentat întotdeauna simboluri ale feminităţii şi seducţiei. Pentru că pantofii cu toc înfrumuseţează picioarele femeii şi îi conferă o ţinută elegantă. Multe femei fac o adevărată pasiune pentru încălţămintea cu toc. Şi cum moda se schimbă de la an la an, ele colecţionează tot felul de pantofi, sandale, papuci cu toc cui, conic, pătrat sau cu talpă groasă. Majoritatea femeilor ignoră însă un aspect important, acela că tocurile înalte (peste 7-12 centimetri) pot fi periculoase pentru picioare şi coloana vertebrală.
Entorse, dureri, bătături
Femeile au de două ori mai multe suferinţe ale picioarelor în comparaţie cu bărbaţii. De ce? Din cauza predispoziţiei genetice, dar şi pentru că ele sînt victime ale modei pantofilor cu toc. Unora li se întîmplă accidente stupide din pricina tocurilor înalte. Este posibil să calce strîmb şi să sufere de la simple contuzii pînă la complicate entorse şi fracturi de gleznă.După ore întregi de stat pe tocuri, foarte multe femei se plîng de dureri la nivelul picioarelor, umflături, amorţeli, senzaţie de picioare grele. O altă problemă cauzată de purtarea încălţămintei incomode o reprezintă bătăturile. Acestea apar pe zonele unde pielea suferă traumatisme repetate: fie prin frecare, fie prin apăsare. Bătăturile au tendinţa să apară pe zonele dure din talpă, pe zone osoase, acolo unde pielea de deasupra este subţire, fină. Dacă persoanele care poartă pantofi incomozi mai au şi deformări ale boltei plantare sau monturi, atunci ele vor face constant bătături, pentru că piciorul lor calcă incorect.
Monturi, deformări, hiperlordoză
Pe termen lung, după ani buni de purtare zilnică a încălţămintei cu toc, suferinţele pot deveni cronice. Medicul primar ortoped Gheorghe Popescu, şeful secţiei de ortopedie I de la Spitalul de Urgenţă Floreasca, spune că monturile, degetele în ciocan (halus valgus), deformarea boltei plantare se numără printre necazurile care apar mai ales după vîrsta de 45-50 de ani din cauza încălţămintei strîmte şi cu toc. Dar hiperlordoza (deformarea coloanei lombare) poate apărea mult mai devreme în cazul fetelor care încep să poarte tocuri de la 14-16 ani.Din păcate, monturile şi deformările piciorului nu pot fi corectate decît prin intervenţii chirurgicale laborioase. Important este ca persoanele cu aceste suferinţe să se adreseze din timp ortopedului. Potrivit dr Gheorghe Popescu, majoritatea oamenilor neglijează aceste probleme apelînd la medic doar atunci cînd durerile sînt insuportabile, cînd nu se mai pot încălţa sau chiar nu mai pot merge. Corectarea chirurgicală a deformărilor la vîrste tinere permite recuperarea funcţiei piciorului, în timp ce la vîrste înaintate modificările devin ireversibile. În unele cazuri se poate interveni chirurgical şi mai tîrziu, dar cu preţul unor operaţii complicate şi cu rezultate mai puţin bune.
Alegerea încălţămintei
Pentru ca încălţămintea să nu fie un chin pentru picioare este bine să acordăm mai multă atenţie alegerii acesteia. Înainte de a porni la shopping în căutarea pantofilor ideali trebuie să avem în vedere sfatul specialistului nostru, acela de a îmbina estetica şi confortul picioarelor. Prima regulă: pantofii trebuie adaptaţi morfologiei piciorului şi activităţilor la care îi vom folosi. Spre exemplu, şlapii sînt perfecţi pentru plajă, dar nu şi pentru mers mai mult de o jumătate de oră. A doua regulă: pantofii trebuie să confere stabilitate picioarelor. În acest scop vom alege pantofi moi, din piele, cu toc de 4-5 centimetri, prevăzuţi cu perniţe la nivelul boltei plantare şi călcîiului. Talpa nu trebuie să fie groasă şi rigidă dacă vrem să nu ne doară gleznele din cauza efortului pe care îl facem la mers.Pantofii trebuie să lase picioarelor suficient spaţiu pentru a putea mişca vîrfurile degetelor. Încălţămintea prea strîmtă comprimă piciorul, ceea ce favorizează frecările şi apariţia bătăturilor. Pentru a evita problemele este bine să cumpărăm pantofi cu o jumătate de număr mai mare sau să mergem la cumpărături spre seară, cînd picioarele sînt puţin umflate. În acest fel ne asigurăm că pantofii nu ne vor deranja chiar şi după o zi întreagă de lucru. Ideal ar fi să ne facem pantofi la comandă astfel încît să se respecte întocmai curburile tălpii şi mărimea acesteia.
SEXUALITATE. Un studiu recent aduce în atenţia femeilor un beneficiu inedit al pantofilor cu toc. Potrivit unei echipe de urologi italieni, tocurile îmbunătăţesc viaţa sexuală a femeilor. Cercetătorii nu aduc un argument subiectiv – le fac mai atrăgătoare din punct de vedere fizic, ci o dovadă ştiinţifică – mersul pe tocuri stimulează muşchii pelvieni. Autorii studiului nu recomandă însă tocurile înalte. "Tocurile medii de 4-5 centimetri antrenează muşchii plăcerii sexuale asemenea unor exerciţii fizice", susţine urologul Maria Cerruto.
Citește pe Antena3.ro