Hemoglobina glicozilată este un test de sânge simplu și rapid care oferă informații despre evoluția glicemiei. Cunoscut și ca testul hemoglobinei A1c sau HbA1c, este un indicator important pentru diagnosticarea, dar și pentru monitorizarea diabetului zaharat.
Ce este hemoglobina glicozilată (HbA1c)
Testul de hemoglobină A1c măsoară glicemia medie din ultimele două-trei luni prin analiza cantității de glucoză care s-a legat de hemoglobina din globulele roșii. Hemoglobina este o componentă a globulelor roșii care transportă oxigenul de la plămâni către restul corpului.
Când organismul nu poate utiliza corect glucoza din sânge, o cantitate mai mare se leagă de hemoglobină printr-un proces numit glicozilare și se acumulează astfel în sânge, conform organizației britanice pentru pacienți și medici Diabetes UK.
Analiza HbA1c face o estimare a nivelului glicemiei bazându-se pe durata de viață a globulelor roșii. Acestea trăiesc între 60 și 90 de zile. Astfel, cantitatea de glucoză glicată reflectă media nivelurilor de zahăr din sânge pe această perioadă. Testul măsoară proporția de hemoglobină glicozilată raportată la hemoglobina totală sub formă de procent.
Hemoglobina glicozilată este un indicator fiabil al glicemiei pe termen lung, spre deosebire de glucoza serică. Acesta din urmă este un test punctual ce reflectă nivelul zahărului din sânge doar la momentul recoltării probei de sânge.
Cine trebuie să-și verifice valorile
Hemoglobina glicozilată ar trebui să facă parte din analizele anuale de rutină, mai ales dacă ai factori de risc pentru diabet, precum:
antecedente familiale de diabet;
exces ponderal;
hipertensiune arterială;
sedentarism;
dislipidemie;
grăsime abdominală.
Testul HbA1c se recomandă, de asemenea, persoanelor cu diabet la fiecare 3-6 luni, în completarea testelor zilnice realizate cu ajutorul glucometrului. Hemoglobina glicozilată oferă o imagine mai clară asupra evoluției glicemiei și eficienței tratamentelor antidiabetice. Ea reprezintă astăzi un instrument important pentru monitorizarea diabetului.
Valorile normale
Pentru că nu necesită repaus alimentar, testul HbA1c poate fi efectuat în orice moment al zilei. Rezultatul analizei este raportat sub formă de procent și se interpretează astfel:
Valoare/Interpretare
sub 5,7% / valoare normală
între 5,7% și 6,4% / prediabet
6,5% sau mai mult la două teste separate / diabet
Sursa: Mayo Clinic
Acuratețea testului HbA1c poate fi influențată de câteva afecțiuni, în special de cele care afectează globulele roșii, cum ar fi anemia hemolitică, anemia falciformă și talasemia.
De asemenea, hemoragiile, sângerările abundente și transfuziile de sânge pot interfera cu rezultatele acestei analize. Dacă ai fost diagnosticat cu o afecțiune care implică globulele roșii sau ai suferit o hemoragie, discută cu medicul despre utilitatea testului.
Ce înseamnă dacă hemoglobina glicozilată este prea mare
Cu cât procentul hemoglobinei glicozilate este mai mare, cu atât glicemia medie a fost mai ridicată în ultimele luni. Aceasta poate însemna un control inadecvat al diabetului și un risc mai mare de complicații asociate diabetului, cum ar fi:
boli cardiovasculare;
boala renală cronică;
probleme oculare: retinopatia diabetică;
leziuni nervoase: neuropatia diabetică;
probleme de circulație, în special în extremități;
probleme digestive: gastropareza diabetică.
Pentru persoanele diagnosticate cu diabet, obiectivul tratamentului este atingerea unui nivel al HbA1c mai mic de 7%, care se asociază cu un risc mai scăzut de complicații. Dacă se menține mai mare de atât, poate fi necesară modificarea tratamentului antidiabetic.
Cât costă să faci analiza HbA1c
Hemoglobina glicozilată nu face parte dintre analizele decontate de casa de asigurări. Excepție fac pacienții înscriși în Programul Național de Diabet Zaharat, care beneficiază gratuit de dozarea HbA1c de două ori pe an, pe baza unui bilet de trimitere de la medicul specialist în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.
Costul analizei variază în funcție de clinica sau laboratorul ales. În general, prețurile se situează între 35 și 55 de lei.
Sursa: Medicool.ro