Să vedem cum ajungem la un asemenea nivel prin intermediul unor sfaturi ale cercetătorilor, unele dintre ele surprinzătoare.
Mai bine respectat decât plăcut
Toată lumea încearcă să se facă plăcută pentru partener. Însă specialiștii în relațiile de cuplu susțin că e mai bine să cauți respectul partenerului. O explicație ar fi faptul că atunci când încerci să te faci plăcut, această dorință îți dictează majoritatea acțiunilor și te poate face să te simți neîmplinit personal, pentru că ești prea concentrat pe nevoile celorlalți și nu te mai ocupi de ale tale. Pentru a evita această situație, terapeutul de relații Lia Avellino sugerează să nu cauți afirmarea celorlalți, ci respectul lor. „Acest respect vine din faptul că trăiești în conformitate cu valorile tale și din faptul că ești o persoană integră”, a declarat terapeuta pentru Well+Good. Acționând în armonie cu valorile tale personale - în loc să acționezi doar pentru a le face pe plac celorlalți - vei pune de fapt bazele unor relații mai sănătoase.
Conflictele, generate de cei pașnici
Dacă ești o persoană care tinde să evite conflictul cu orice preț, s-ar putea să fii tu însuți sursa conflictului, potrivit terapeutului. Efortul tău de a păstra pacea nu face decât să creeze confuzie. Persoana de la celălalt capăt al firului nu va putea să știe ce te deranjează sau cum te simți cu adevărat, ceea ce scurtcircuitează orice oportunitate de conectare reală. Este mult mai eficient să spui ce simțiți și să accepți faptul că poți fi în dezacord decât să păstrezi în tine ceea ce te nemulțumește sau te preocupă.
Conectează-te cu sentimentele partenerului
Un sfat des întâlnit în materie de relații spune să te pui în locul celeilalte persoane ori de câte ori apare un conflict. Să te imaginezi în situația partenerului poate ajuta la dezvoltarea empatiei, însă nu e întotdeauna o practică suficientă pentru a intra pe aceeași lungime de undă. „Ceea ce se întâmplă de obicei este că unul dintre parteneri împărtășește ceva care îl supără, dar nu este ceva care l-ar fi supărat pe celălalt partener, așa că este greu pentru a doua persoană să găsească compasiune, răbdare sau empatie pentru ceea ce trăiește celălalt”, a declarat psihologul Abby Medcalf pentru Well+Good. De exemplu, dacă îți spune că se simte stresat de o situație de la serviciu, care pe tine nu te-ar stresa dacă ai fi în locul lui, gândește-te, în schimb, la un moment în care te-ai simți afectat de o situație diferită. În acest fel, vei putea să empatizezi cu stresul partenerului.
Nu te certa până târziu
Un alt terapeut de relații sugerează partenerilor să meargă la culcare supărați și să lase conversația pentru altă dată, decât să continue să se certe. „Încercarea de a urmări ceea ce spune partenerul tău și de a oferi răspunsuri coerente noaptea târziu te-ar putea determina să spui doar «da» sau să fii de acord cu ceva în încercarea de a-l liniști sau de a pune capăt conversației", spune acesta. Așa, discuția se va isca din nou mai târziu. În timp ce, dacă te-ai duce la culcare și ai stabili o oră de comun acord în timpul zilei pentru a termina discuția, ai avea de câștigat un somn bun și o șansă mai bună de a rezolva conflictul.
Nu „verifica loialitatea” partenerului
Dacă ești nesigur în legătură loialitatea partenerului, verificarea acestuia ar fi putea părea o idee înțeleaptă. Însă în ultima vreme a explodat o modalitate, pe rețelele sociale, de „verificare a loialității”. Oricine pune la îndoială integritatea relației cere unui prieten să flirteze cu partenerul, iar în cazul în care acesta din urmă respinge prompt avansul, atunci și-ar dovedi loialitatea. Însă aceste „teste” se află repede. „O verificare a loialității poate fi toxică într-o relație, deoarece poate crea o luptă pentru putere sau o ruptură între două persoane în care unul dintre parteneri nu poate avea încredere, iar celălalt ar vrea să fie de încredere", spun terapeuții. Ar fi mult mai bine să discuți deschis cu partenerul tău despre orice probleme de încredere pe care le-ai putea avea.
Tandrețea, mereu benefică
Pentru a crea o relație mai sănătoasă este nevoie de un anumit nivel de tandrețe. Înțelegerea modului în care acest tip de grijă ar putea arăta pentru partenerul tău - fie că este vorba de masaje pe spate înainte de culcare, de mesaje de „bună dimineața” sau de cu totul altceva - necesită un anumit tip de intimitate și vulnerabilitate. Iar faptul că îți faci timp pentru a ajunge la acest lucru cu un partener este o parte din motivul pentru care tandrețea este benefică.