x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie 5 pași de urmat pentru pacienții care încep radioterapia externă

5 pași de urmat pentru pacienții care încep radioterapia externă

02 Sep 2019   •   23:44
5 pași de urmat pentru pacienții care încep radioterapia externă

Radioterapia externă este un tratament aparte, cu multe necunoscute pentru pacient și familia acestuia. Pregătirea adecvată a pacientului duce la o mai bună desfășurare a actului medical și prin urmare la un tratament mai optimizat pe nevoile pacientului.

Pasul 1: Consultația inițiala și stabilirea indicației de radioterapie

Se referă la prima vizită la medicul radioterapeut. În decursul acestei vizite medicul radioterapeut va examina pacientul, istoricul medical al acestuia și va discuta opțiunile terapeutice cele mai adecvate cu acesta. În decursul primei vizite se va stabili indicația de radioterapie, adică dacă pacientul prezintă sau nu criteriile necesare pentru a începe radioterapia externă. Pacientul nu va fi iradiat în timpul acestei întâlniri. Cazul pacientului este discutat apoi de medicul radioterapeut cu ceilalți membrii ai comisiei de decizie terapeutica (comisia oncologica) pentru a stabili ordinea în care se vor desfășura tratamentele pacientului (chirurgie, radioterapie, tratament citostatic).

Pasul 2: Simularea

Dacă se stabilește că pacientul îndeplinește criteriile pentru a începe radioterapia externă, acesta va fi programat să efectueze un computer tomograf de simulare a tratamentului, în cadrul secției de radioterapie. Computer tomograf-ul de simulare este diferit de cel efectuat în cursul investigațiilor anterioare, care aveau un scop diagnostic sau de stadializare a bolii.

În funcție de caz, pacientul va fi instruit să urmeze o anumită pregătire (consumul de apă pentru umplerea vezicii urinare, o anumită dietă, etc)  înainte de simulator. Pacientul poate primi indicații în legătură cu consumul de alimente, lichide, și medicamente, pe care pacientul trebuie să le urmeze. Abaterile de la reguli pot duce la amânarea efectuării simulatorului și prin urmare reprezintă o amânare a radioterapiei.

În timpul simulării, în funcție de localizarea tumorii și de zona care va fi tratată, se pot folosi diferite metode de poziționare și contenție, cum ar fi: măști, suport pentru brațe etc. Acestea au rolul de a asigura o poziție comodă, ușor de reprodus ulterior și în care pacientul să nu se miște în timpul examinării.

Procedura poate dura între 15-20 de minute în funcție de necesitățile fiecărui pacient. La finalul simulării, pacientului i se vor marca pe piele puncte de tatuaj. Pacientul va fi instruit să îngrijească zona tegumentară însemnată, deoarece aceste semne acționează ca reper pentru tehnicianul de radioterapie și sunt necesare pentru poziționarea pacientului pe masa aparatului de tratament (acceleratorul liniar). Prin urmare abaterile de la indicațiile de îngrijire a pielii pot avea efecte nedorite (inclusiv necesitatea repetării simulării).

Pe baza imaginilor obținute la simulator  medicul radioterapeut, împreună cu fizicianul medical, va stabili un plan de tratament individualizat și optimizat pe nevoile pacientului.

Pasul 3: Crearea planului de tratament

............

Citește mai departe AICI

×