Unii dintre români încă iau antibiotice pentru viroză, dându-se peste cap să obțină rețeta dorită, fără să se gândească bine că acest tratament este nu doar contraindicat, dar chiar nociv de-a dreptul.
Dna dr Cristina Pavel, specialist în apifitoterapei, acupunctură, medicină de familie, cromoterapie și medicină cuantică ne explică de ce antibioticele sunt contraindicate în viroze, ca și în gripă sau răceală, boli specifice pentru această perioadă din an.
Viroză, gripă, răceală – ce deosebește cele trei afecțiuni
Toamna, cu schimbările bruște de temperatură, vântul, umezeala, favorizează apariția afecțiunilor respiratorii. Între acestea, răceala, gripa și viroza respiratorie, deși cumva înrudite, au cauze și manifestări distincte.
„Cele trei afecțiuni respiratorii – gripă, viroză, răceală – se suprapun în anumită măsură”, spune dr. Cristina Pavel. În sensul că, de obicei, când începe să se răcească vremea, apar anumite manifestări legate exact de scăderea de temperatură, care poate să afecteze în special categoriile de vârstă mai sensibile – copiii și bătrânii – sau persoanele care au deja mai multe boli”.
Iată cum sunt definite aceste boli, în accepțiunea dr. Cristina Pavel:
Răceala „e un termen general, care arată că noi suferim de frig, caz în care poate să scadă imunitatea și în felul acesta devenim mai receptivi la anumiți agenți infecțioși care încep să se înmulțească”.
Gripa este „deja o boală clar definită, care este provocată de un virus: virusul gripei”.
Viroza cuprinde „mai multe categorii de boli cauzate de viruși, între care și virusul gripal”.
Deci, zice dr. Cristina Pavel, „termenul cel mai general, din punct de vedere medical, este cel de viroză, în care includem și gripa, iar termenul acesta de răceală se referă la o boală care poate sau nu să fie provocată de un agent infecțios”.
Antibiotice pentru viroză? De ce nu sunt recomandate. Află ce riști dacă le folosești
..................................
CIteșe mai departe despre folosirea antibioticelor în viroze