x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Anual, cu sangele la control

Anual, cu sangele la control

00 0000   •   00:00

Sangele, cu toate componentele sale, ofera informatii foarte utile pentru verificarea starii noastre de sanatate. Globulele rosii (numite si eritrocite sau hematii), trombocitele (plachete) si globulele albe (leucocite) pot fi numarate si analizate ca aspect prin intermediul unei analize care poarta numele de hemoleucograma, prescurtat HLG. "Cel putin o data pe an, daca nu chiar de doua ori, este absolut necesara efectuarea unei astfel de analize, pentru ca modificarile cantitative si calitative ale componentelor sangelui permit diagnosticarea a numeroase boli", precizeaza biolog principal Augustina Olteanu, de la Laboratorul Pre-donare al Centrului de Transfuzie Sanguina al Municipiului Bucuresti.

In laborator

Ce urmareste hemoleucograma? Numararea, forma, dimensiunea si culoarea elementelor care intra in compozitia sangelui. Valorile lor difera intotdeauna in functie de varsta (copii, adulti), iar unele dintre ele si in functie de sex. Sa le luam pe rand. O cantitate scazuta de globule rosii indica prezenta unei anemii, a unei talasemii sau a unei boli neoplazice. Cantitatea crescuta (poliglobulie) poate fi determinata de anumite boli (lupusul eritematos diseminat, o infectie bacteriana) sau cauzata de un regim alimentar bogat in grasimi. Pentru un diagnostic exact, hemoleucograma masoara si cantitatea de hemoglobina (pigment rosu care transporta oxigenul de la plamani spre tesuturi) pe care o contin globulele rosii. Analiza stabileste si hematocritul, adica procentul pe care il ocupa globulele rosii in sangele total. Toate aceste valori determinate din globulele rosii sunt diferentiate la femei si barbati.

Trombocitele au un rol important in procesul de coagulare a sangelui si in inflamatii. O valoare sub cea normala este semn de anemie sau de sangerari, iar un numar peste cel normal indica o infectie in organism. Valorile nu difera la femei si barbati. Globulele albe, care joaca un rol vital in sistemul imunitar, arata prezenta unei infectii in organism. Un numar mare de globule albe apare in sarcina, in infectii generale si locale, in intoxicatii, in tumori maligne si leucemii. Hemoleucograma masoara valorile celor trei tipuri de globule albe: granulocite, limfocite si monocite. Numarul lor nu difera la femei si barbati. O cantitate scazuta de granulocite indica stari alergice, parazitoze, infectii generale si locale. Valori mari au fumatorii, persoanele cu infectii bacteriene, cu inflamatii sau cu boli de sange (anemii, leucemii). Limfocitele si monocitele scad cand in organism exista un deficit imunitar. Limfocitele cresc in TBC, in leucemie si in boli infectioase (tuse convulsiva, scarlatina). Monocitele cresc in parazitoze sau in mononucleoza infectioasa.

VALORI NORMALE PENTRU ADULTI
×
Subiecte în articol: analiza