x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Aspirina e buna, dar nu la toate!

Aspirina e buna, dar nu la toate!

18 Oct 2005   •   00:00
MEDICUL DE FAMILIE
Multe dintre infectiile respiratorii nu necesita antibiotice. Tratamentul incomplet si abuzul de antibiotice pot determina rezistenta la aceste medicamente, iar atunci cand intr-adevar ai nevoie de ele, acestea nu isi mai fac efectul.

Despre pericolul automedicatiei la primele simptome ale unei viroze respiratorii ne vorbeste conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie, de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila". "Automedicatia se practica in toata lumea. Trebuie insa sa se faca eforturi pentru ca populatia sa constientizeze ca nu este bine sa ia pastile fara sa consulte medicul. Nu exista un medicament ideal care sa nu aiba efecte adverse. Paracetamolul se foloseste cu multa larghete pentru tot felul de raceli si la toate varstele. In doza mare si luat necontrolat, paracetamolul poate sa provoace leziuni hepatice." Si aspirina determina o serie de reactii adverse: de la iritarea tubului intestinal, agravarea unor ulcere sau gastrite, sangerari intestinale cu risc de anemie si pana la leziuni hepatice si coma. Din aceste considerente, aspirina este contraindicata sugarilor si copiilor in primii 3-5 ani de viata. In acest moment, aspirina se foloseste destul de rar impotriva febrei, fiind recomandata numai in schemele de tratare a bolilor reumatismale inflamatorii. "Medicul de familie este cel care stabileste medicamentul, doza, durata de administrare", arata conf. dr. Dumitru Matei.

Pericolul vitaminei C


Toata lumea s-a obisnuit ca la primele simptome de raceala sau gripa sa ia vitamina C. In doze uzuale – de 50 pana la 200 de miligrame pe zi –, aceasta vitamina are efecte benefice. Daca insa doza este depasita, apar gastritele, hemoragiile. Pe termen lung, dozele mari de vitamina C pot sa creeze chiar dependenta.

Si vasoconstrictoarele sau decongestivele nazale folosite in raceli au efecte secundare. Fiind bazate pe efedrina sau pseudoefedrina, ele pot creste frecventa cardiaca. Pe termen lung si administrate fara sfatul medicului, decongestivele nazale produc atrofierea mucoasei nazale. La fel de periculoase sunt antitusivele. Acestea inhiba tusea, dar pot sa provoace apnee sau chiar stop respirator. Din aceste motive, antitusivele nu se recomanda copiilor mai mici de 2 ani.

"Varsta este un factor de risc pentru raceli, cei mai sensibili fiind copiii si batranii. Copiii – pentru ca sunt in plin proces de instruire imunologica. Batranii – pentru ca din cauza varstei pot sa dezvolte forme severe de viroze, care pot sa ajunga la pneumonii", precizeaza conf. dr. Dumitru Matei.

×
Subiecte în articol: medicul de familie