Săptămâna trecută, Societatea Română de Cardiologie, parte semnatară a Cartei Europene a Sănătăţii Cardiovasculare, a semnat un parteneriat cu Consiliul Naţional al Audiovizualului cu scopul derulării pe termen lung a unei ample campanii naţionale de prevenţie "Avem grijă de inima ta". Campania se adresează informării populaţiei generale şi rezolvării unor probleme medicale majore din domeniul aterosclerozei.
"Bolile cardiovasculare pot fi prevenite prin schimbarea stilului de viaţă! Aşa că: mănâncă mai sănătos, fă mişcare zilnic şi nu fuma! Toate aceste recomandări, alături de sfatul profesional medical în funcţie de riscul individual, previn complicaţiile aterosclerozei la orice vârstă şi indiferent de starea sănătăţii actuale, ne asigură profesorul doctor Dan Gaiţă, coordonator naţional de prevenţie cardiovasculară.
Prevenţia nu are limită de vârstă. În acest sens, doctorul Dan Deleanu, preşedintele Societatea Română de Cardiologie, spune că: "Aplicarea măsurilor de prevenţie are cel mai mare impact în scăderea mortalităţii cardiovasculare, cu costuri foarte scăzute pentru societate. Prevenţia cardiovasculară trebuie făcută la toate vârstele. În afara medicilor şi a organizaţiilor non-guvernamentale, este necesară o implicare mai mare a structurilor guvernamentale prin Ministerul Sănătăţii şi al Educaţiei, precum şi a mass-mediei. Constituirea unei alianţe între polul medical şi cel politic este indispensabilă pentru obţinerea de rezultate în domeniul prevenţiei cardiovasculare".
"O inimă sănătoasă iubeşte mai mult"
Decesele premature provocate de afecţiunile cardiace s-ar putea reduce cu 80% dacă s-ar diminua factorii de risc şi anume, hipertensiunea, dislipidemia, diabetul zaharat, fumatul, obezitatea şi sedentarismul, spune medicul cardiolog Alexandra Grigorescu. Potrivit unui studiu coordonat de prof. dr Maria Dorobanţu, şeful clinicii Cardiologie, Spitalul de Urgenţă Floreasca, 40% din populaţia României suferă de hipertensiune arterială, peste 50% dintre hipertensivi nu ştiu că suferă de această boală şi nu au un tratament adecvat, 46% suferă de dislipidemie, 5% de diabet zaharat şi 14% au toleranţă alterată la glucoză. Pentru a veni în sprijinul celor interesaţi să-şi controleze posibile afecţiuni ale inimii, să-şi modifice stilul de viaţă pentru a reduce riscul bolilor cardiovasculare, în februarie-aprilie 2010 în farmaciile Catena se acordă sfaturi profesioniste, vă puteţi măsura gratuit tensiunea arterială şi puteţi beneficia de reduceri speciale la suplimentele nutriţionale cu scop preventiv. De asemenea, sunt distribuite 300.000 de broşuri despre bolile cardiovasculare în farmacii, centre de sănătate, cabinetele medicilor de familie. Totul în cadrul campaniei "O inimă sănătoasă iubeşte mai mult".
Citește pe Antena3.ro