x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Aveți de făcut analize medicale? Iată ce trebuie să știți!

Aveți de făcut analize medicale? Iată ce trebuie să știți!

17 Oct 2019   •   12:19
Aveți de făcut analize medicale? Iată ce trebuie să știți!
Sursa foto: 21597185/Getty Images/iStockphoto

Acuratețea rezultatelor investigațiilor de laborator depinde în mare măsură de modul de recoltare a probelor biologice. Rezultatele acestor analize medicale pot fi afectate, sau pot varia în funcție de particularitățile de vârstă și sex, de momentul ciclului menstrual, de consumul de medicamente sau alcool, de efortul fizic epuizant. Chiar dacă observați unele valori în afara limitelor normale, nu vă impacientați, lăsați-l pe specialist să le interpreteze.

Anumite analize medicale sunt de preferat să se facă anual. E indicat să faceți, anual, următoarele analize: hemograma, glicemia, VSH, colesterolul, creatina, TGO, TGP, examenul sumar de urină, MRF, ECG, examenul ginecologic sau rectal, examenul sânilor, examenul oftalmologic și ecografia abdominală.

Indicații și contraindicații pentru recoltarea principalelor probe biologice

Analize medicale – Recoltarea probelor de sânge

Recoltarea probelor se face înaintea oricărei proceduri diagnostice sau terapeutice, ideal între orele 7 și 9 dimineața, pe nemâncate.

Pentru evaluarea metabolismului lipidic se recomandă ca recoltarea să se efectueze după 12 ore de la ultima masă.

De asemenea, NU se recomandă consumul de băuturi (ceai/cafea) sau alcool, nu se fumează, iar recoltarea de sânge este bine să se facă înainte de administrarea medicației.

Analize medicale – Recoltarea probelor din urină

Examenul sumar de urină

După toaleta mâinilor și a regiunii genito-urinare (spălare cu apă și săpun, ștergere cu prosop curat și călcat), se recoltează într-un recipient special, procurat de la farmacie, prima urină de dimineață (15-20 ml), din jetul mijlociu (primul jet se lasă să curgă în toaletă).

Donarea de sânge, influențează pozitiv starea de sănătate a donatorului

Dializa fără aparat – invenția prof. dr. Alexandru Ciocîlteu

Recoltarea urinei pe 24 ore

Pentru unele teste urinare este necesară colectarea urinei din 24 ore.  Prima urină de dimineață se aruncă. În continuare, toată urină de peste zi și de peste noapte se adună într-un recipient curat, cu capac, cu volum minim de 2 litri. Acesta se ține închis la întuneric și răcoare (într-o pungă de plastic sau folie de staniol la frigider).  Prima urină din dimineața celei de-a doua zile se adaugă peste urina strânsă. Se măsoară cât mai exact volumul total de urină strânsă în perioada de 24 de ore.

Din recipient (după agitare ușoară pentru amestecarea sedimentului depus) se transvazează cca 50 ml urină într-un recipient de urină procurat de la farmacie. Inscripționați pe recipient numele și prenumele dumneavoastră precum și volumul total de urină adunat în cele 24 de ore.

Se evită consumul de cafea, ceai negru, ciocolată, fructe (în special banane) şi alimente care conțin vanilie, cu 72 ore înaintea recoltării. Pe perioada recoltării se evită fumatul, stresul fizic și psihic.

Recoltarea pentru urocultură

...........................

Citește mai departe AICI

×