Cancerul hepatic este o tumoare care apare și se dezvoltă în țesutul ficatului. Carcinomul hepatocelular este ce mai frecvent tip de cancer de ficat, reprezentând 90% din toate cancerele hepatice. Carcinomul hepatocelular începe în hepatocite, principalele celule ale ficatului.
Cancerul hepatic reprezintă a șasea cea mai frecventă formă de cancer din lume.
Cancer de ficat – Cauze
La cei mai mulți pacienți, cancerul ficatului este precedat de ciroza hepatică. Ciroza este o consecință a unei boli cronice de ficat, cu toate că doar un număr limitat de pacienți cu boală cronică de ficat vor face în final ciroză. În ciroză, țesutul ficatului se modifică ușor, numărul de celule normale hepatice scade, iar proporția de țesut fibros și cicatrizat crește. Celulele ficatului nu cresc și nu mai funcționează normal.
Cauzele cirozei:
Infecția cronică cu virusul hepatitei B sau cu virusul hepatitei C.
Abuzul de alcool pe termen lung
Unele boli de ficat moștenite
Boala fiatului gras non-alcoolic și steatophepatita non-alcoolică, acestea sunt provocate de obezitate și diabet.
Cancer de ficat – Diagnostic, simptome și tratament
Cei mai mulți pacienți au ciroză hepatică și/sau hepatită cronică înainte de a dezvolta cancer de ficat. Persoanele care au ciroză trebuie urmărite atent pentru a se detecta cât mai rapid o potențială tumoare hepatică. Aceeași supraveghere se recomandă și celor infectați cu virusul hepatic B care nu au ciroză.
La fiecare șase luni trebue fectuată o ecografie a ficatului pentru a se identifica din timp orice nodul, chist sau excresecnță care s-ar putea transforma în cancer.
Simptome:
Pierderea inexplicabilă în greutate
Oboseala
Pierderea apetitului sau..........................