Cancerul, această boală cruntă pentru care medicina nu a găsit până în prezent un tratament care să-l vindece 100%, reprezintă principala cauză de mortalitate în lume (ucide aproape 8 milioane de oameni anual), iar numărul îmbolnăvirilor ar putea creşte cu 50% în următorii 20 de ani.
Această maladie necruțătoare se declanșează în urma unor mutații celulare în cadrul procesului de diviziune celulară. În corpul uman, celule mor și sunt înlocuite. Corpul produce celule noi prin copierea celulelor vechi, iar în cursul acestui proces (numit diviziune celulară), se pot produce anumite greșeli în copierea materialului genetic conținut în genele nucleului celulelor. Acest fenomen poartă denumirea de mutație. În cazul în care o mutație nu este corectată, și se produce într-o zonă critică a unei gene, se poate dezvolta cancerul. Șansa ca o singură mutație să determine apariția cancerului este rară, apariția unei celule canceroase fiind efectul producerii unor mutații multiple în cursul vieții unei persoane. Boala apare când celulele încep să se multiplice necontrolat. Dacă au început să crească într-un organ sau ţesut, excrescenţa se numeşte tumoră primară. Uneori, celulele canceroase sunt purtate de sânge în alte părţi ale organismului, determinând complicatii grave, numite metastaze.
(...)
Te-ar mai putea interesa si:
Mituri despre cancer în care nu trebuie să te mai încrezi
Cum prevenim alergiile
Remedii naturale pentru astenia de toamnă
Cele mai nocive alimente pentru corpul tău
Prognosticul depinde de stadiul bolii (cu cât este mai mic, cu atât pacientul trăieşte mai mult), dar şi de gene (anumite gene grăbesc evoluţia chiar şi în stadiul I). Totuşi, există anumite cancere care evoluează exploziv, indiferent de stadiu: cancerul pulmonar, de pancreas, de stomac şi cel hepatic. În categoria cancerelor care evoluează mai lent, amintim cancerul de prostată, de testicule, la sân şi leucemiile.
(...)
În ultimile decenii s-au dezvoltat teorii elaborate știintific, al căror rezultat afirmă despre cancer că este o moștenire genetică. Conform acestor studii, cancerul poate fi transmis peste trei generații, toate tipurile de cancer având o componentă ereditară.
Citește articolul integral pe ANTENA SATELOR