x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Conversatia

16 Mai 2005   •   00:00

  • de MAGDA MARINCOVICI
  • Un batran obosit se asaza grabit pe un scranciob. E atat de obosit, ca nu mai vede la celalalt capat al scranciobului un barbat, cu picioarele atarnate in aer, tinand in brate o geanta doldora de dosare. Barbatul are greutate, dar nu atata, incat sa faca scranciobul sa stea in echilibru. Batranul impovarat de boli si necazuri e mai greu. Isi trage sufletul si incepe sa dea drumul ofului strans intr-o batista. Ii desface nodul si scoate o reteta. Vrea sa i-o arate barbatului cu greutate. Dar ramane cu mana intinsa. Barbatul n-are timp de fleacuri sau de leacuri. Dar batranul nu lasa sa-i scape ocazia si incepe sa-si depene oful. A fost la doctor. I-a luat tensiunea, l-a ascultat pe la plamani... si cam atat. A aflat cam ce stia: ca l-a lasat vederea, ca-i cam anemic si trebuie sa manance mai des si mai bine. Dar baiul e inima. I-a dat o reteta cu trei medicamente dintr-alea ieftine. Doctorul i-a mai dat si sfaturi – sa nu se mai necajeasca si sa nu mai puna totul la inima. I-a mai zis ca-i musai in fiece zi de la Dumnezeu sa inghita pastilele, ca altminteri e de rau! Batranul le-ar lua, dar in sat nu-i farmacie. N-a stat cu mainile in san. A iesit dimineti la rand la sosea sa dea reteta soferului de pe cursa care merge la oras. Dar seara primea reteta inapoi. O data, de doua, de trei ori... S-a mototolit de tot reteta. Soferul, baiat bun de prin sat, nu putea sa-si lase masina si sa stea la coada la medicamente.

    Barbatul cu greutate, spanzurat in aer, aude fara sa vrea franturi. Face cateva miscari, caci nu se simte prea bine acolo cocotat. Da sa-i explice batranului ca medicamentele sunt compensate 90%, ca se vor ieftini. Dar scranciobul e de neclintit. Barbatul mai scoate din geanta dosare cu hotarari de guven, dar scranciobul nimic. Necazurile batranului sunt ca pietrele de moara.

    Batranul nu mai are rabdare. S-a ridicat brusc. In aceeasi clipa, barbatul s-a trezit cu picioarele pe pamant. Batranul stie ce se intampla in spatele lui. Dar n-are timp de spectacol. Are o grija. Sa-si apere unica si mica lui avere: sanatatea.

    ARHIVA – Jurnalul de Sanatate
    • Click aici pentru a accesa arhiva

    ×
    Subiecte în articol: editorial