x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Cum influențează expunerea la soare apariția sclerozei multiple

Cum influențează expunerea la soare apariția sclerozei multiple

07 Noi 2016   •   14:04
 Cum influențează expunerea la soare apariția sclerozei multiple

Oamenii de ştiinţă au descoperit că scleroza multiplă (SM), boală rară, care afectează sistemul nervos central, este mai întâlnită la anumite grupuri de persoane, scrie clicksanatate.ro.

Un studiu condus de Institutul Menzies pentru Cercetări Medicale din Australia a relevat că vârsta la care apar pentru prima oară simptomele sclerozei multiple au legătură cu latitudinea. Potrivit conducătorului studiului, profesorul Bruce Taylor, neurocercetător și clinician, creșterea distanței față de Ecuator este asociată cu apariția primelor simptome de SM mai devreme.

Pentru a afla acest lucru, cercetătorii au analizat datele a peste 22.000 de pacienți diagnosticați cu SM în 52 de centre din 21 de țări din Europa, America de Nord și de Sud, Asia Mică, Asia de Sud și Australia, potrivit Agerpres.

Vârsta medie la care au apărut primele simptome a fost calculată la circa 32 de ani. Cu toate acestea, după ce s-au luat în considerare factorii cu posibilă influență asupra bolii, cercetătorii au descoperit că la fiecare creștere a distanței față de Ecuator cu 10 grade, simptomele apar cu zece luni mai repede. În cazul persoanelor care locuiesc cel mai departe de Ecuator, simptomele apar cu aproape doi ani mai devreme decât la cele care trăiesc mai aproape de Ecuator.

×