x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Haos la Institutul Cantacuzino

Haos la Institutul Cantacuzino

de Magda Marincovici    |    20 Apr 2010   •   00:00

Ministrul Cseke Attila favorizează încălcarea programului obligatoriu de imunizare. Pentru că, în continuare, în ţara noastră sunt sub semnul întrebării vaccinarea BCG (antituberculoză) a nou-născuţilor şi fabricarea vaccinului contra gripei pentru sezonul 2010-2011.

Până la 15 aprilie, Institutul Cantacuzino a avut termen să-şi pună la punct liniile de producţie, astfel încât acestea să fie compatibile cu standardele de bună practică, valabile în toate ţările UE. Guvernul a umblat la fondul de rezervă şi a dat, la începutul lunii martie, un milion de lei pentru modernizarea liniilor de producţie. Dar doar să fi trăit pe Lună şi ministrul Attila, şi toată conducerea Agenţiei Naţionale a Medicamentului, şi cea a Institutului Cantacuzino ca să poată spera că, din martie până în 15 aprilie, cu bănuţii de la Guvern se puteau atinge standardele UE de producere a vaccinurilor, în condiţiile în care ele ni se cer de câţiva ani!

Rezultatul: pe 16 aprilie, ministrul îl demite pe directorul general al Institutului Cantacuzino. Consecinţa: importăm vaccinuri, deşi, în Europa, Institutul Cantacuzino este o unitate prestigioasă. Dar de mai mulţi ani, peste acest Institutut roiesc totul soiul de interese altele decât cele ca această perlă a cercetării medicale româneşti să continue să-şi facă datoria şi să-i protejeze pe români de unele boli nu oricum, ci la standarde europene.

Decizia ministrului nu face decât să sporească haosul în cadrul Institutului, să încalce programul naţional de vaccinări obligatorii şi, mai grav, să pună în pericol sănătatea publică. Deoarece întreruperea administrării vaccinului BCG, în cazul României, o ţară în care persistă ameninţarea tbc, are consecinţe dramatice, cu costuri imense. După cum, alţi bani, şi nu puţini, vor fi irosiţi pentru aprovizionarea cu vaccinul contra gripei sezoniere.

×
Subiecte în articol: editorial