Probabil cu toții am auzit câte ceva despre meningită, întrucât știrile pot ajunge oriunde în ziua de astăzi, iar veștile proaste par să circule cu o viteză net mai mare față de cele bune. Vestea proastă care ne sensibilizează cel mai mult începe cu “a murit din cauza…” și în multe cazuri produce panică în rândul populației.
Când vine vorba de meningită, este esențial să ne amintim două cuvinte: periculoasă și rară. Da, complicațiile meningitei pot duce la deces, însă afecțiunea nu este atât de răspândită precum gripa, având în România o incidență de 15 cazuri la 100.000 de locuitori pe an. Aceste cifre ne spun că cel mai bun lucru pe care îl putem face este să fim atenți la simptomele meningitei și să acționăm prompt în cazul în care suspicionăm că ne aflăm în pericol.
Vezi și 4 cauze ale grăsimii abdominale
Apendicita – Simptome, diagnostic și tratament
PSORIAZIS diagnostic și terapie – tot ce trebuie să știi
Ce produce meningită?
Meningita poate fi produsă de o multitudine de microorganisme, precum diferite tipuri de bacterii si virusuri. Cele mai frecvente bacterii incriminate în apariția infecției sunt Neisseria meningitides, Streptococcus pneumoniae și Haemophilus influenzae , tipul b (Hib). Ce ne spun aceste nume? Poate nu mai mult decât faptul că aceste bacterii fac parte din flora normală a tractului respirator, iar in condiții speciale( precum infecții, traumatisme sau operații) pot deveni patogene, producând afecțiunea. Categoriile populaționale cele mai expuse sunt nou-născuții, copiii, adolescenții, vârstnicii și imunodeprimații. Pe de altă parte, când vine vorba despre meningita de cauză virală, cei mai expuși sunt adulții.
Meningită – Simptome și tratament
....................