Nodulii tiroidieni, de mici dimensiuni, apar frecvent în diagnostic și, adeseori, nu prezintă riscuri deosebite. Totuși, aceștia nu trebuie neglijați, deoarece unii dintre acești noduli de pe tiroidă sunt susceptibili de a deveni tumori responsabile pentru cancerul tiroidian.
Nodulii tiroidieni: definiție
Nodulii tiroidieni sunt excrescențe foarte frecvente (afectează cel puțin 5% din populație) care apar pe glanda tiroidă și se mișcă o dată cu ea în timpul înghițitului. Femeile sunt mai susceptibile de a avea noduli tiroidieni decât bărbații și, la ecografie, apare cel puțin un nodul tiroidian la mai mult de 50% dintre persoanele în vârstă de 60 de ani și peste. În marea majoritate a cazurilor, descoperirea unui nodul este fortuită (în timpul unui examen clinicsau de imagistică medicală), deoarece nodulii nu provoacă niciun simptom. Cu toate acestea, apariția lor ridică problema cancerului tiroidian, chiar dacă doar 5% din noduli se vor dovedi a fi canceroși.
Vezi și PSORIAZIS diagnostic și terapie – tot ce trebuie să știi
Mai mult despre stil de viață, sfatul medicului și idei practice.
Vezi și WC ul poate să „prezică” dacă vei avea un atac de cord. Află cum
Nodulii tiroidieni și cancerul
Nodulii tiroidieni nu pot fi considerați imediat cancerigeni. Există într-adevăr un întreg set de argumente pentru a evoca acest diagnostic.
Suntem interesați de:
...............