MEDICUL DE FAMILIE
Pentru calmarea durerilor de cap, de dinti, de spate sau a celor provocate de diferite boli (cancer, lombosciatica) avem la indemana analgezicele.
"In acest moment, prescrierea analgezicelor se face conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, dupa o scala care masoara intensitatea durerii. In functie de modul cum pacientul isi apreciaza durerea sunt prescrise analgezice mai usoare sau mai puternice. In cazul durerilor usoare se administreaza antialgice de tipul paracetamolului, aspirinei sau antiinflamatoarelor nesteroidiene. Pentru a doua treapta de intensitate a durerii sunt indicate analgezicele opioide usoare, de tipul codeinei. Pentru durerile puternice sunt folosite analgezicele opioide puternice morfina, metadona", arata conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie, de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila".
Pericolele abuzului
Perceptia durerii variaza de la un individ la altul. Pentru aceeasi problema, un pacient simte o durere usoara sau deloc, altul o durere moderata, iar al treilea o durere crunta. Evaluarea durerii se face periodic, iar daca nu se respecta acest lucru se poate ajunge la abuz. In caz de abuz sau daca sunt folosite de persoane care nu au nevoie de ele, analgezicele pot avea efecte secundare. Daca este administrata mai mult de cinci-sapte zile si in doze mari, aspirina poate provoca hemoragii gastro-intestinale, in vreme ce paracetamolul poate avea efect hepatotoxic. Medicamentele de tipul metadonei, morfinei folosite pentru calmarea durerilor puternice in cazurile de cancer pot fi echivalente cu drogurile in alte situatii. "La ora actuala, recomandarile OMS sunt de a trata durerea in functie de intensitatea ei si nu neaparat in functie de cauza. Exista situatii in care durerea este noncanceroasa, dar se foloseste tratamentul cu analgezice opioide la indicatia medicului. Asemenea cazuri sunt cefaleea migrenoasa, lombosciatica", precizeaza conf. dr. Dumitru Matei.
|
DEPENDENTA. Abuzul de medicamente poate crea dependenta. Aceasta poate fi de natura psihologica sau fizica. Intr-o prima etapa, pacientul foloseste un medicament pentru calmarea durerii, apoi creste doza pentru ca i se pare ca nu poate rezista fara el. Aceasta este dependenta psihologica, destul de rara in cazul analgezicelor. Pe de alta parte, dependenta fizica apare la pacientii care au dureri puternice si sunt tratati cu
analgezice opioide. Daca medicatia este intrerupta brusc, bolnavul intra intr-o criza de durere, apar transpiratia si senzatia de voma, o stare similara sevrajului in cazul drogurilor. Dependenta fizica inceteaza insa o data cu disparitia durerii.
|
Citește pe Antena3.ro