x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Nu-i de gluma cu indicele glicemic

0
03 Apr 2006 - 00:00
Valorile normale ale glicemiei se situeaza intre 70 si 120 mg/dl. Daca analizele arata ca valorile sunt depasite inseamna ca trebuie sa luati masuri. Una dintre acestea este reorganizarea dietei si luarea in consideratie a indicelui glicemic al alimentelor.

"Indicele glicemic masoara raspunsul organismului nostru la glucide, efectul consumului de glucide asupra nivelului glucozei in sange. Indicele se bazeaza pe un sistem care repartizeaza un numar corespunzator anumitor alimente bogate in zaharuri – paine, paste fainoase, legume si fructe", arata conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie, de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila". De exemplu, am mancat mai multa inghetata, asta se observa in cresterea cantitatii de zahar in sange, adica depasirea valorilor normale ale glicemiei. In functie de continutul in glucide, alimentele sunt impartite in trei categorii: cu indice glicemic scazut (egal sau mai mic decat 55), cu indice mediu (55-70) si cu indice ridicat (peste 70). Astfel, painea alba de tip bagheta are un index glicemic egal cu 95, painea de secara cu cereale – 41, orezul – 64, spaghetele – 59, cartofii fierti – 85, bananele – 52, portocalele – 42, marul – 38, para – 38, iaurtul – 30-33, laptele – 31. Fiind foarte bogate in zaharuri, produsele cu indice glicemic ridicat sunt si mai bogate in calorii. Doua mari categorii de persoane trebuie sa tina seama de indicele glicemic al alimentelor: sportivii si diabeticii. Glucidele sunt principala sursa de energie a organismului, de aceea, inainte de concursuri, sportivii trebuie sa consume alimente cu indice glicemic ridicat pentru a face fata in competitie. Pe de alta parte, diabeticilor li se recomanda produse cu indice glicemic scazut. Agentia franceza de securitate sanitara a alimentelor arata ca pe etichetele produselor este obligatorie mentionarea continutului de glucide. Pe etichete ar trebui sa figureze continutul de glucide pe 100 de grame de produs, de fibre alimentare si valoarea energetica exprimata in kilocalorii.

SFATUL MEDICULUI

"O persoana sanatoasa poate consuma alimente cu indice glicemic ridicat – cerealele, painea, biscuitii – in prima parte a zilei. In acest fel, datorita continutului ridicat de glucide, aceste alimente ii furnizeaza organismului energia de care are nevoie pentru ziua care abia incepe. Produsele cu indice glicemic mediu (orez, spaghete) pot fi puse pe masa la pranz, iar cele cu indice scazut (fructe, legume) – seara. Fructele si legumele sunt foarte bogate in fibre alimentare care favorizeaza digestia in timpul noptii", arata conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila".

GLUCOMETRU. Diabeticilor le este recomandata achizitionarea unui aparat – glucometru – cu ajutorul caruia isi pot masura singuri glicemia. Glucometrul are anumite componente care trebuie inlocuite, cum ar fi acele si hartia pe care sunt imprimate valorile glucozei in sange. Aparatul este dotat cu un dispozitiv nedureros de luare a probei de sange. Diabeticii trebuie sa isi masoare glicemia o data pe luna. Glicemia in limite normale variaza in fiecare moment al zilei.
Citeşte mai multe despre:   glicemic,   indice,   medicul de familie

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Studiu: Gătitul cu biomasă, precum lemnul, poate duce la afecțiuni pulmonare

Studiu: Gătitul cu biomasă, precum lemnul, poate duce la afecțiuni pulmonare
Imaginile avansate obținute cu ajutorul tomografie computerizate au arătat că persoanele care gătesc folosind combustibil din biomasă pot dezvolta probleme pulmonare de la concentrația periculoasă de...

Cuvintele pe care le folosim, cauză a depresiei

Cuvintele pe care le folosim, cauză a depresiei
Depresia este o tulburare de dispoziție/stare foarte des întâlnită, din păcate.  Provoacă simptome severe care afectează modul în care te simți, gândești și gestionezi activitățile tale zilnice, iar...

Activitatea fizică reduce riscul de îmbolnăvire gravă cu virusul SARS-CoV-2

Activitatea fizică reduce riscul de îmbolnăvire gravă cu virusul SARS-CoV-2
Persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 sunt mai protejate cu 34,3% de simptomele grave dacă desfășoară activități fizice, arată un studiu din Brazilia al Fundaţiei pentru Cercetare,...

Boala care te rătăceşte în propriul apartament

Boala care te rătăceşte în propriul apartament
Peste ultima parte a vieţii pluteşte ca un blestem boala Alzheimer, boala uitării, a confuziei în mintea omului. În creierul celor bolnavi de această maladie îngrozitoare se dereglează procesele biochimice, iar...

FDA autorizează primul test COVID-19 care poate fi folosit acasă

FDA autorizează primul test COVID-19 care poate fi folosit acasă
Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a Statelor Unite a emis o autorizație pentru utilizarea de urgență (EUA) a primului test de detectare a infecției cu COVID-19 care poate fi...

Ce eficiență are vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca

Ce eficiență are vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca
Compania britanică AstraZeneca împreună cu Universitatea Oxford au dezvoltat un vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2 a cărui eficiență este de 70%, transmite AFP. Studiile clinice intermediare au...

Pfizer anunță că vaccinul anti COVID-19 are o eficacitate de 95%

Pfizer anunță că vaccinul anti COVID-19 are o eficacitate de 95%
Compania americană de medicamente Pfizer anunță că rezultatele intermediare arată că vaccinul împotriva COVID-19 este eficient în proporție de 95% și protejează îndeosebi vârstnice, care au riscul...

Terapia florală, un ajutor în perioadele de stres

Terapia florală, un ajutor în perioadele de stres
Pandemia de coronavirus a adus, pe lângă numărul uriaș de îmbolnăviri, și o creștere semnificativă a stării de stres a populației. De la simptome minore la cele mai grave, mulți oameni au reclamat stări...

Schimbarea balanţei hormonale măreşte riscul de boli cardiace

Schimbarea balanţei hormonale măreşte riscul de boli cardiace
Odată cu instalarea menopauzei, multe femei se întristează că acesta este finalul rolului lor, că a venit sfârşitul. Este greşit! După apariţia menopauzei, în jurul vârstei de 50 de ani, femeile încep un...

Explicațiile psihologului: Nerepetarea greșelilor din trecut, dovadă de maturizare 

Explicațiile psihologului: Nerepetarea greșelilor din trecut, dovadă de maturizare 
Putem să ne criticăm dur sau putem să ne învățăm lecția; acestea sunt cele mai importante două direcții cu care se confruntă oamenii, iar de cele mai multe ori nefericirea este adusă de prima variantă, iar...

Schimbarea cristalinului în cataractă readuce vederea

Schimbarea cristalinului în cataractă readuce vederea
Operaţia de înlocuire a cristalinului în cataractă a devenit o intervenţie uzuală, fără internare, iar intervenţia redă vederea de dinainte. Pe de altă parte, în glaucom, operaţia este ulterioară...

Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase

Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase
Cercetătorii au descoperit o legătură moleculară directă între alimentație și riscul de dezvoltare a cancerului. O echipă internațională de cercetători a ajuns la concluzia că lactatele și carnea...

Efectele melatoninei asupra COVID-19

Efectele melatoninei asupra COVID-19
Melatonina ar putea ajuta la tratarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Clinica Cleveland. Aceasta este o substanță care reglează somnul și poate fi...

Un nou tratament pentru maladia Alzhaimer

Un nou tratament pentru maladia Alzhaimer
Un nou medicament pentru tratarea maladiei Alzhaimer este anunțat de compania Biogen. Acesta este  considerat eficient de Autoritatea pentru Medicamente și Alimente a SUA (FDA), transmite Reuters. Se...

Cum să gestionezi eficient intoleranța la lactoză

Cum să gestionezi eficient intoleranța la lactoză
Intoleranța la lactoză, care nu trebuie confundată cu alergia la proteinele din lapte, afectează tot mai multe persoane. Deși nu este periculoasă pentru sănătate, provoacă probleme digestive foarte dureroase. Ce...
Serviciul de email marketing furnizat de