Valorile normale ale glicemiei se situeaza intre 70 si 120 mg/dl. Daca analizele arata ca valorile sunt depasite inseamna ca trebuie sa luati masuri. Una dintre acestea este reorganizarea dietei si luarea in consideratie a indicelui glicemic al alimentelor.
"Indicele glicemic masoara raspunsul organismului nostru la glucide, efectul consumului de glucide asupra nivelului glucozei in sange. Indicele se bazeaza pe un sistem care repartizeaza un numar corespunzator anumitor alimente bogate in zaharuri paine, paste fainoase, legume si fructe", arata conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie, de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila". De exemplu, am mancat mai multa inghetata, asta se observa in cresterea cantitatii de zahar in sange, adica depasirea valorilor normale ale glicemiei. In functie de continutul in glucide, alimentele sunt impartite in trei categorii: cu indice glicemic scazut (egal sau mai mic decat 55), cu indice mediu (55-70) si cu indice ridicat (peste 70). Astfel, painea alba de tip bagheta are un index glicemic egal cu 95, painea de secara cu cereale 41, orezul 64, spaghetele 59, cartofii fierti 85, bananele 52, portocalele 42, marul 38, para 38, iaurtul 30-33, laptele 31. Fiind foarte bogate in zaharuri, produsele cu indice glicemic ridicat sunt si mai bogate in calorii. Doua mari categorii de persoane trebuie sa tina seama de indicele glicemic al alimentelor: sportivii si diabeticii. Glucidele sunt principala sursa de energie a organismului, de aceea, inainte de concursuri, sportivii trebuie sa consume alimente cu indice glicemic ridicat pentru a face fata in competitie. Pe de alta parte, diabeticilor li se recomanda produse cu indice glicemic scazut. Agentia franceza de securitate sanitara a alimentelor arata ca pe etichetele produselor este obligatorie mentionarea continutului de glucide. Pe etichete ar trebui sa figureze continutul de glucide pe 100 de grame de produs, de fibre alimentare si valoarea energetica exprimata in kilocalorii.
|
SFATUL MEDICULUI"O persoana sanatoasa poate consuma alimente cu indice glicemic ridicat cerealele, painea, biscuitii in prima parte a zilei. In acest fel, datorita continutului ridicat de glucide, aceste alimente ii furnizeaza organismului energia de care are nevoie pentru ziua care abia incepe. Produsele cu indice glicemic mediu (orez, spaghete) pot fi puse pe masa la pranz, iar cele cu indice scazut (fructe, legume) seara. Fructele si legumele sunt foarte bogate in fibre alimentare care favorizeaza digestia in timpul noptii", arata conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila". |
|
GLUCOMETRU. Diabeticilor le este recomandata achizitionarea unui aparat glucometru cu ajutorul caruia isi pot masura singuri glicemia. Glucometrul are anumite componente care trebuie inlocuite, cum ar fi acele si hartia pe care sunt imprimate valorile glucozei in sange. Aparatul este dotat cu un dispozitiv nedureros de luare a probei de sange. Diabeticii trebuie sa isi masoare glicemia o data pe luna. Glicemia in limite normale variaza in fiecare moment al zilei.
|
Citește pe Antena3.ro