x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Patru noi vieţi salvate în Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni

Patru noi vieţi salvate în Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni

19 Iun 2015   •   17:08

UPDATE Ceilalti doi pacienti care vor beneficia de transplant renal se aflau se hemodializa. Este vorba despre un barbat in varsta de 59 de ani din Bucuresti, de 6 luni pe hemodializa iar celalalt-o femeie,in varsta de 43 de ani, din Pitesti, avand rinichi polichistic, se afla pe hemodializa din anul 2008.

Patru transplanturi renale sunt în derulare la Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal de la Fundeni, cele patru grefe fiind recoltate de la doi pacienţi ce au intrat, noaptea trecută, în moarte cerebrală. Unul dintre pacienţi, o femeie în vârstă de 66 de ani, a suferit un accident vascular cerebral, iar cel de-al doilea, un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a fost victima unui traumatism cranio-cerebral, până la această oră nefiind cunoscute cu exactitate cauzele producerii accidentului. Organele celor doi pacienţi au fost recoltate la Spitalul de Urgenţă Floreasca, respectiv, Spitalul Bagdasar Arseni din Bucureşti.

Primii doi receptori sunt bărbaţi, pacienţi aflaţi pe hemodializă. Primul este din judeţul Argeş şi are vârsta de 32 de ani. Cel de-al doilea în vârstă de 36 de ani, fiind din Prahova. La această oră ceilalţi doi viitori receptori se află în curs de selecţie.
„După o perioadă de câteva luni, în care numărul donatorilor în moarte cerebrală a fost foarte mic, avem o veste bună pentru pacienţii noştri: prelevarea şi transplantarea a 4 rinichi, în aceeaşi zi, ceea ce constituie o şansă deosebită pentru bolnavii aflaţi în dializă” a declarat directorul Centrului de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni, Acad. I.Sinescu. Acesta a adăugat că: „o mai bună colaborare în secţiile de ATI şi un ritm susţinut al diagnosticului de moarte cerebrală şi consecutiv al prelevărilor de organe este imperios necesar pentru a salva vieţile a cât mai multor oameni aflaţi în suferinţă”. Academicianul Sinescu a reamintit faptul că „selecţia pacienţilor nu se poate face aleatoriu, ci în urma unor criterii medicale standardizate, utilizate de altfel, în toate centrele de transplant din Europa şi din întreaga lume”. „ Între donator şi receptor trebuie să existe o serie întreagă de compatibilităţi precum cea de grup sangvin, cea imunologică de minim 50%, ideal ar fi cea întâlnită la gemeni de 100%, precum şi condiţia biologică a receptorului care trebuie să nu prezinte coexistenţe morbide şi nici contraindicaţii de anestezie sau chirurgicale pentru o operaţie dificilă „ a precizat directorul Centrului de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni, Acad. I.Sinescu.

Statisticile arată că, în perioada 1997-2014, în România, la Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni s-au realizat 1.564 de transplanturi renale pentru 1.495 (95,58%) de adulţi şi 69 (4,41%) de copii, fiind utilizate 657 (42%) de grefe de la donatori în moarte cerebrală - din care 17 provenind de la copii-, restul grefelor fiind oferite receptorilor de la donatori în viaţă. O altă statistică realizată pentru perioada 2005-2014 arată că s-au realizat 1.021 de transplanturi renale şi postransplant se înregistrează 804 (78,74%) pacienţi în viaţă care manifestă funcţii renale normale, 99(9,69) pacienţi se află pe dializă, 41(4,01%) au dispărut din evidenţe din motive necunoscute, 70(6,85%) au decedat din diferite cauze,având la acel moment funcţiile renale normale, iar 7 (0,68%) au decedat din cauza pierderii funcţiilor renale. Statistica pentru aceşti 10 ani realizată la Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni arată o rată de supravieţuire posttransplant mult mai ridicată, în comparaţie cu statistica europeană care indică un procent de 65%.
De la începutul anului şi până acum, la Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni au fost realizate 53 de transplanturi, , 31 cu grefe de la donatori în viaţă şi numai 22 cu grefe primite de la donatori în moarte cerebrală, pe lista de aşteptare aflându-se peste 1.500 de pacienţi.
 

×