x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Prostata

26 Iul 2005   •   00:00
LECTIA DE ANATOMIE
Prostata este o glanda specifica aparatului genital masculin care se situeaza in zona in care vezica urinara se continua cu uretra.

Prostata inconjoara practic uretra, care strabate glanda aproximativ de sus in jos. Canalele ejaculatoare, prin care se evacueaza lichidul seminal in timpul actului sexual, strabat si ele prostata. La barbatul tanar, prostata masoara aproximativ 20 cmc ca volum si are forma si dimensiunea unei nuci. Ea este formata din doi lobi si se dezvolta in volum o data cu inaintarea in varsta. "Glanda prostatica are contact cu vezica urinara si cu uretra, precum si cu calea genitala ejaculatorie. Acest lucru face ca prostata sa fie implicata in permanenta in doua functii vitale: in functia sexuala a barbatului si in functia urinara", aflam de la seful Sectiei de urologie, doctorul Nicolae Calomfirescu de la Spitalul de Urgenta "Prof. dr. Dimitrie Gerota". In cadrul functiei sexuale, prostata are o secretie proprie, care se evacueaza numai in timpul ejacularii si face parte din lichidul seminal.

Prostata este o glanda dependenta de nivelul de testosteroni secretati de testicule. Copiii care nu au testicule sau care au testicule nefunctionale nu dezvolta prostata de-a lungul vietii. Din punct de vedere structural, prostata imbatraneste incepand cu varsta de 35 de ani, atunci cand isi face aparitia adenomul de prostata – o afectiune frecventa in randul barbatilor. De la inceperea imbatranirii si pana la aparitia primelor semne urinare trec aproximativ 15 ani.

Intre 40 si 45 de ani


Click pentru a mari imaginea
Bolile prostatei pot fi de natura infectioasa, in general cu transmitere sexuala (uretroprostatite). Orice infectie uretrala, transmisa pe cale sexuala, se propaga la prostata. Orice infectie prostatica poate afecta reproducerea din cauza legaturii pe care o are cu canalele ejaculatoare si cu testiculele. Afectarea prostatei ca urmare a infectiilor duce la alterarea lichidului seminal, a spermatozoizilor si, in final, la alterarea fertilitatii barbatului. Prostata poate fi afectata de leucemii, limfoame, mieloame, boli de sange, de bacilul tuberculozei genitale. Ca urmare a imbatranirii, glanda se mareste in volum de la 20 cmc la 30-40 cmc. Urmarile: ingustarea uretrei la nivelul prostatei, lucru care face dificila evacuarea urinei. Aceste modificari structurale si fiziologice ale prostatei afecteaza in primul rand fertilitatea si apoi functia urinara. Stadiul final in procesul de imbatranire este cancerul de prostata.

Primele semne ale disfunctiei urinare provocate de prostata apar in jurul varstei de 45-50 de ani. Semnele urinare sunt mictiunile frecvente si in cantitate mica, disconfort la emisia de urina, jetul urinar slabit, efort la urinare sau senzatie de golire incompleta. Nu toate modificarile urinare sunt legate insa de prostata. Tulburari pot exista fara ca ele sa fie legate de aceasta glanda, motiv pentru care controlul de specialitate si diagnosticul sunt necesare, in detrimentul automedicatiei.

×
Subiecte în articol: prostată lectia de anatomie