x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Psoriazisul - tot ce trebuie să știi despre această boală

Psoriazisul - tot ce trebuie să știi despre această boală

05 Oct 2018   •   15:25
Psoriazisul - tot ce trebuie să știi despre această boală

125 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de psoriazis, o boală cronică ce nu poate fi vindecată și reapare periodic.

Boala are implicații severe la nivel psihosocial și în viața de zi cu zi a pacienților: 1 din 3 bolnavi se gândește la suicid. Din cauza discriminării la locul de muncă, 50% dintre pacienți relatează o calitate a vieții scăzută.

Bolnavii de psoriazis sunt stigmatizați și izolați

Pacienții care suferă de această boală sunt izolați și stagimatizați deoarece oamenii evită să intre în contact cu ei. În conștiința colectivă s-a format impresia greșită că psoriazisul este o boală transmisibilă.

10% din populație consideră că psoriazisul poate fi infecțios. 24% nu ar forma un parteneriat cu o persoană bolnavă. 20% nu ar intra într-o piscină alături de un pacient cu psoriazis. Boala afectează astfel cariera bolnavilor: 23% dintre pacienți și-au ales cariera profesională fiind condiționați de boală.

Tot mai mulți oameni încep să înțeleagă faptul că psoriazisul nu mai este o afecțiune doar de piele. Depășește granițele pielii, fiind o afecțiune cu multe implicații – atât medicale, cât și sociale. Potrivit unui studiu efectuat în Marea Britanie, 1 din 3 pacienți a avut la un moment dat un gând suicidal. Această statistică este îngrijorătoare și ne arată cât de important este să avem grijă ca acești oameni să aibă o viață absolut normală și să fie integrați în societate. Cei din jur trebuie să înțeleagă că pacientul nu reprezintă absolut niciun risc pentru ei. Boala nu este contagioasă. În ceea ce privește tratamentul destinat psoriazisului, anul acesta au mai intrat alte două terapii biologice. Avem o plajă largă pe care putem să jonglăm. Tratamentele sunt accesibile, sunt compensate, unele sunt gratuite. Tot ceea ce trebuie să facă pacienții este să se prezinte la medic și să asculte sfaturile de specialitate“, explică dr. Alin Nicolescu, medic primar dermatovenerologie, secretar general al Societății Române de Dermatologie.

Conform Organizatiei Mondiale a Sănătății, psoriazisul este declarat a 5-a cea mai importantă boală cronică netransmisibilă, împreună cu boli precum diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare sau respiratorii. Psoriazisul este o afecțiune cutanată cronică, care apare pe un fond genetic. Cauzele exacte ale psoriazisului nu sunt cunoscute. Este însă confirmat faptul că boala este legată de sistemul imunitar. Există o predispoziție genetică de a dezvolta această afecțiune. Poate fi ținută sub control cu sprijinul medicului dermatolog. Diagnosticul se poate pune doar de către dermatolog și, cu un tratament corect, leziunile pot dispărea.

Cele mai comune simptome

.........................

Citește mai departe și află TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE PSORIAZIS

×